Menu Zavřít

STÁLE HLOUBĚJI

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

České dráhy

PRAHA (ČTK) – Železnice se stává stále více prodělečným podnikem. V loňském roce prohloubila navzdory 6,5miliardové dotaci od státu svoji ztrátu o více než pětinu. Za loňský rok České dráhy vykázaly předběžnou ztrátu 4,84 miliardy korun, což je o zhruba 1,5 miliardy korun více než v roce 1999. Loňské hospodaření odmítl generální ředitel podniku Dalibor Zelený komentovat do ukončení auditu. Uvedl pouze, že je negativně ovlivnila nedokončená privatizace bytů, která měla přinést 400 milionů korun, a neuskutečněný odprodej starých pohledávek za jugoslávskou železnicí za 500 milionů korun.

KL24

Počet přepravených osob loni vzrostl o 4,3 procenta na 182 milionů lidí. Výnos z jízdného však uhradí náklady na osobní dopravu zhruba ze 30 procent, což je podle Zeleného pro cestující na hranici únosnosti. Přeprava nákladu se zvýšila o 9,3 procenta na 89,8 milionu tun. Dalších zhruba deset milionů tun přepravili na kolejích ČD externí dopravci. S úplnou úhradou nákladů na provoz osobní železniční dopravy ze strany státu ČD počítají až v době vstupu do EU. Úhradu přeprav ve veřejném zájmu státem přitom stanovuje zákon o drahách z loňského roku. Stát by si tak měl objednávat pouze rozsah dopravy, který je schopen uhradit, což by ale znamenalo omezení rozsahu spojů o 60 procent.

Podnik letos v rámci racionalizačních opatření opustí zhruba 2400 z 85 tisíc zaměstnanců. Na sociální program pro propouštěné železničáře vláda schválila 250 milionů korun. Během pěti let by se měl počet pracovníků snížit o čtrnáct tisíc lidí. Letos očekávají České dráhy ztrátu přibližně 4,5 miliardy korun. Podnik plánuje zisk z nákladní dopravy 2,7 miliardy korun a profit z ostatních činností ve výši zhruba 750 milionů korun. Neuhrazená ztráta z osobní dopravy však bude mnohem vyšší – osm miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?