Menu Zavřít

Stamilionový nadhoz Citigroup

11. 12. 2008
Autor: Euro.cz

USA

ebf - tip - debata

Američtí daňoví poplatníci, kteří fandí v baseballu třeba bostonským Red Sox nebo atlantským Braves, mají tak trochu smůlu. Ať chtějí, či nechtějí, přispějí ze svých kapes na chod jednoho ze svých soupeřů. Na začátku prosince totiž vedení newyorských Mets a zástupci amerického bankovního gigantu Citigroup potvrdili, že finanční krize nebude mít vliv na dva roky starý sponzorský kontrakt, díky němuž by měli Mets od bankovní skupiny získat během následujících 20 let asi 400 milionů dolarů. Jméno bankovního kolosu, který před krachem minulý měsíc nejspíš zachránila intervence americké vlády, ponese také nový baseballový stadion Mets. Ten by měl být otevřen v dubnu příštího roku.
„Ze svého závazku máme báječný pocit a nemáme v úmyslu od něho odstoupit,“ sdělil pro klubový web viceprezident Citigroup pro komunikaci Eric Eve.
„Domnívám se, že být pohromadě a pomoci Citi, zatímco Citi pomůže nám, je dobrý obchod a morálně správná věc pro obě společnosti,“ uvedl za baseballový klub Jeff Wilpon. Jak Wilpon dále vysvětlil, sponzorství Citigroup se bude vztahovat i na charitativní organizaci pro sociálně znevýhodněnou mládež. Pokud by nyní Citigroup smlouvu ukončila, její problémy by se údajně pouze zhoršily. S tím ale řada kritiků nesouhlasí.
Jedna z největších bank na světě se stala výraznou obětí současné finanční krize. Před několika týdny byla kvůli prudkému propadu akcií nucena požádat americkou vládu o pomoc. Ta jí poskytla přibližně 20 miliard dolarů výměnou za podíl ve společnosti a zaručila se za rizikové úvěry ve výši přes 300 miliard dolarů. Společnost také oznámila, že hodlá celosvětově propustit více než 50 tisíc zaměstnanců.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).