Menu Zavřít

Stane se z celní správy Babišova státní bezpečnost?

31. 8. 2016
Autor: čtk

Záměr ministerstva financí na posílení pravomocí celníků budí pochybnosti.

Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš neponechává nic náhodě. Kdyby mu případně neklaplo premiérské křeslo, chce v rukou držet bič v podobě Celní správy s pravomocemi policie, která může odposlouchávat i zatýkat. Po nástupu novodobého „Jana Husa“ Roberta Šlachty na náměstkovský post Babiš stále utahuje šroubek za šroubkem.

Ministerstvo financí chce, aby celníci mohli vyšetřovat daňové trestné činy, k čemuž je nyní oprávněna pouze policie. Rozšíření pravomocí Celní správy plánuje od roku 2019. Ministr vnitra Milan Chovanec, který už dříve oznámil od ledna obnovu finanční policie zrušené Ivanem Langerem, považuje záměr za nesystémový a problematický. Celní správa podle něj není na vyšetřování trestných činů připravena personálně ani odborně.

Celní správě by se měla rozšířit pravomoc na prověřování trestních oznámení i u dalších daní, zatím mohou vyšetřovat podvody u DPH a spotřebních daní. Spolu s tím by podle ministerstva financí celníci měli získat kompetence k vyhledávání, zajišťování a legalizaci výnosů z trestné činnosti.

„Záměr Andreje Babiše je nesystémový a jde proti trendu úspěšné spolupráce daňové Kobry,“ zkritizoval Babišův plán Chovanec. Speciální tým Kobra funguje přes dva roky a tvrdí, že zachránil státu už přes šest miliard korun. Jde o společný tým policistů, celníků a finanční správy, který bojuje proti daňovým únikům.

Po nových pravomocích Vojenské policie by realizací Babišova záměru vznikl další policejní útvar. Kam by pod taktovkou náměstka Šlachty, který bude skutečným hnacím motorem celníků při vyšetřování Babišem tolik oblíbené korupce, směřoval a na koho cílil, je zřejmé.

„Pro Roberta únos a vražda není vážná věc, pro něj je vážná věc Rittig a Janouch, ten to má obráceně, to je zásadní věc,“ promluvil před časem v odposlechu Generální inspekce bezpečnostních sborů o svém šéfovi jeden z jeho podřízených. Babišovi by se schválením jeho záměru otevřelo neuvěřitelné mocenské portfolium. Vždyť u každého trestného činu se nutně musejí krátit i daně, tudíž je tu pro celníky spousta práce.

Navíc, viděno aktuálním prizmatem ministra financí („Všetci sú tu skorumpovaní“), by se dala zavřít drtivá většina obyvatel České republiky.

Celní správa je zákonem zamýšlena jako správce spotřební daně. Spojení povinností správce, který daně vybírá, a jakési bizarní policie se znakem Merkura, která daňové podvody také vyšetřuje, je nelogické a především nebezpečné. Jednu všemocnou Státní bezpečnost jsme tu už měli a šéfovi hnutí ANO se její praktiky zjevně z hlavy ani čtvrtstoletí po sametové revoluci nevykouřily.


O záměrech Andreje Babiše čtěte více:

Babiš chce rozšířit pravomoci celníků na trestné činy

Registr smluv aneb Cesta do hlubin úředníkovy duše

ebf - tip - debata

Komentář: Andrejův marketingový náskok


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).