Menu Zavřít

Stara Trta je nejstarší na světě

15. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Pinela Lanthieri 2006 Vipava 1894, Vipavska Dolina, Slovinsko

Ve Slovinsku jsou tři vinařské regiony o rozloze okolo dvaceti tisíc hektarů. Vědomi si významu vinohradnictví a vinařství pro zemi, přikročili Slovinci k jejich masivní propagaci. Pro turisty je v zemi k dispozici na sedmdesát vinařských stezek, které protkávají všechny tři regiony a nabízejí návštěvu a posezení u často méně známých, ale zajímavých vín z místních rév. A nejen vín, například v Mariboru se setkají s mimořádností vskutku světového formátu. Jmenuje se Stara Trta a jde údajně o nejstarší živý vinný keř na světě. Je mu přisuzován věk mezi čtyřmi až pěti sty lety a stále rodí! Jde o odrůdu Žametna črnina a pár desítek lahví, které ze „sklizně“ vzejdou, patří mezi vzácné exempláře vinařských atraktivit.

Region
Dnešní doporučené víno pochází z regionu Primorska. Sklep Vipava 1894 má za sebou - jak napovídá datum - delší než stoletou historii. Cílem spojení vinařů do družstva byla snaha zvýšit kvalitu za současné redukce nákladů. To se víceméně podařilo a vína si získala místo v centru zájmu. Spojením různorodých půdních podmínek, jedinečného klimatu, léty odzkoušených vinohradnických metod a moderních způsobů zpracování hroznů a školení vín se vipavské družstvo stále drží mezi extraligovými producenty v zemi. Vipavec, Vrtovcan nebo Ribolla, Pikolit či Pinela jsou názvy odrůd, na jejichž originalitě a lokálním rozšíření staví družstvo svůj kredit. Vedle nich se ve vinicích samozřejmě objevily sorty moderní či chcete-li módní. Pěstují se v nich i Merlot, Cabernet Sauvignon a další hity současného světového vinohradnictví. Vína se dělí do čtyř kvalitativně odlišných produktových řad - Vallis, Ventus, Lanthieri a Storia.
Modré odrůdy se zpracovávají stále častěji metodou barrique. Pro získání puncu jisté originality se kupážují sorty místní s globálními. Takovou etiketou je například Barbera-Merlot Vallis. Produkují se i kupáže „francouzské“, získané spojením odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot - Cuvee prestige rdeči Storia. Nicméně velmi zajímavými jsou vína bílá. I v souvislosti s nimi slovinští vinaři usilují o originalitu, například v podobě cuvée Zelen, Pinela, Chardonnay a Sauvignon Blanc. Chardonnay přitom získává „tvář“ v barikových sudech. Ovšem kouzlo a vliv terroiru zůstává v místních odrůdách, které nejlépe vystihují charakter oblasti a historický vývoj těchto zajímavých produktů neméně zajímavé vinařské lokality.

Doporučené víno
Pinela Lanthieri 2006 Vipava 1894, Vipavska Dolina, Slovinsko. Víno lehčí slámové barvy s proskakujícím zelenkavým jiskřením. V kytce se v čele objevují náznaky citrusových aromat, provázené květinovými lučními nádechy. Chuť je jemná, vyvážená, postavená na ovocitých prvcích citrusů a světlých peckovin. Svěží kyselina dává vínu živost, nepříliš opulentní tělo je činí dobře pitelným. Doznívání je doprovázeno lehkým, uměřeným partem hořčinky což způsobuje, v kombinaci s čistými ovocnými akordy, jistou noblesu v doběhu.

MM25_AI

Volba pokrmu
Pinela z Vipavy bude jistě dobrým doprovodem těstovinám se zeleninou a k zeleninovým jídlům vůbec. Dobře sekundovat bude i studeným nářezům nepříliš tučných uzenin. Přírodní úpravy ryb a bílé drůbeže v ní také najdou partnera. Snad by ještě unesla delikátní úpravu vepřového. Líbila by se jistě i vedle jemné dýňové polévky s krabím masem.

  • Našli jste v článku chybu?