Menu Zavřít

STARÉ TVÁŘE DO NOVÝCH KŘESEL

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

ČNTS

Řady pracovníků České nezávislé televizní společnosti(ČNTS), jež zajišťuje většinu pořadů televizní stanice Nova, se minulý týden rozšířily. V pondělí nastoupil bývalý šéf Bezpečnostní a informační služby (BIS) Karel Vulterin, který se stal řed itelem vnějších vztahů ČNTS. Na začátku roku byl Vulterin z BIS odvolán, kabinet toto svoje rozhodnutí nijak nezdůvodnil. Vláda mu slíbila, že mu zajistí místo ve státní správě, to se však delší dobu nedařilo, a tak Vulterin začal jednat se zás tupci ČNTS. Mluvčí vlády Libor Rouček ale uvedl, že kabinet svůj slib splnil a nabídl Vulterinovi místo ředitele odboru správních činností na ministerstvu pro místní rozvoj.

Skutečnost, že Vulterin nastoupil do ČNTS, označil ministr vnitra Václav Grulich za nepochybný střet zájmů.

V úterý byl poté jmenován Lubor Kohout šéfredaktorem publicistiky ČNTS a funkce šéfa produkce a výroby zpravodajství se ujal bývalý šéfproducent veřejnoprávní televize Damián Kaušitz. Kohout pracoval v Úřadu na ochranu ústavy a demok racie, který byl přejmenován na Federální bezpečnostní informační službu. O místo přišel v listopadu 1991, poté co si spolu se svým tehdejším šéfem Jaroslavem Baštou stěžoval u prezidenta republiky na fungování tajné služby. Stal se spolut vůrcem pořadu ČT Nadoraz, který televize loni zrušila. Autoři pořadu přinesli mimo jiné první informace o takzvané bamberské dohodě. V červenci 1998 na tým pořadu Nadoraz podal Petr Uhl trestní oznámení pro ohrožení státního tajemství a po mluvu, a to za reportáž o ministru Janu Kavanovi.

EBF24

V čele publicistiky ČNTS stál po Radku Johnovi necelý měsíc Otto Olejár, který po sovětské invazi odešel do emigrace. V roce 1981 založil nezávislou televizní společnost, jež připravila řadu pořadů především pro britskou televizi. Po roce 1989 se Olejár vrátil do ČR, kde v letech 1996-1997 natočil přes dvacet programů pro pořad Na vlastní oči. Olejára, který v ČNTS zůstává, nahradil právě Kohout.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).