Menu Zavřít

Staronová šéfka

23. 7. 2010
Autor: Euro.cz

Akreditační komise

Vladimíra Dvořáková byla opětovně jmenována předsedkyní Akreditační komise (AK), která má bdít nad kvalitou vysokých škol. Nečasova vláda ji schválila na svém druhém jednání. Ministr školství Josef Dobeš rozhodnutí uvítal, neboť se dle něj zabrání spekulacím o zpolitizovanosti obsazení funkce. Kromě Dvořákové, jež se rázným přístupem zviditelnila při aféře Právnické fakulty ZČU v Plzni, což se některým politikům nelíbilo, schválila vláda do druhého funkčního období i další osobnosti a nové členy. Celkem má nyní 21 členů.
Ministr připomněl, že AK je legislativně vymezena jako nezávislý orgán, který není k ministerstvu v podřízeném vztahu. „To je často tradovaný omyl, že se jedná o Akreditační komisi MŠMT. Tak tomu v žádném případě nebylo, není a nebude. Potřebujeme neutrální instituci, která bude přísná, erudovaná a objektivní,“ tvrdí Dobeš.
V anketě týdeníku EURO mezi vedením univerzit se někteří rektoři především soukromých škol vyjadřovali k AK kriticky, protože prý straní veřejným VŠ. „Jak je možné, že jsou zadávány oponentní posudky zástupcům konkurenčních (a to vždy veřejných) vysokých škol?“ ptá se jeden z nich. „Při procesu akreditace by měl být vzat v potaz i názor odborníků z podnikové praxe. Lidé, kteří zaměstnávají a potřebují vysokoškoláky, by mohli být například členy akreditační komise,“ vzkázal zase rektor privátní ekonomické školy.

ebf - tip - debata

*
BOX:
Noví a nově potvrzení členové**
Vladimíra Dvořáková – VŠE
Jan Roda – VŠCHT
Bohuslav Svoboda – 3. LF UK
Lubomír Slavíček – FF MU
Evžen Kočenda – AV ČR
František Sehnal – AV ČR
Karel Chadt – Škoda Auto
Pavel Höschl – MFF UK
Pramen: MŠMT

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).