Menu Zavřít

Starostové si společně posvítí na Uber a Airbnb

23. 6. 2016
Autor: CC BY-NC-ND 2.0: Ryan Flickr

Nové aplikace sdílené ekonomiky Uber a Airbnb čekají jednotná pravidla napříč světovými metropolemi. Starostové od New Yorku po Paříž připravují společný soubor pravidel, nad kterými si dosud lámali hlavu každý zvlášť.

Jednání o společných pravidlech proběhlo minulý měsíc v Amsterdamu. Vedoucí pozici převzaly New York a Paříž, dále se jednání účastnili zástupci Soulu, Atén, Barcelony nebo Toronta. První verze regulace by mohla být hotová v říjnu.

„Pokud bychom po světě měli 20 až 30 městských oblastí se zcela různými pravidly, nedělalo by to dobře nikomu,“ řekl agentuře Bloomberg Wiley Norvell, mluvčí newyorského starosty Billa de Blasia. „Chceme, aby zákazníci a turisté měli město od města určitou konzistenci. Vzhledem k enormnímu podílu na trhu bude mít hlas měst dopad,“ dodává.

CIF24

Regulace představují pro expandující služby, jako je alternativní taxi Uber či zprostředkovatel ubytování Airbnb, překážku rozvoje. Novinky sdílené ekonomiky naráží na odpor tradičních odvětví, tedy hlavně taxikářů a hoteliérů, kteří kvůli tomu mnohde vycházejí do ulic. Společnosti se brání, že jejich aplikace mají pozitivní vliv na města i pracovní místa. A vlády a úřady reagují různě.

Například Berlín zakázal Airbnb, zákaz Uberu se aktuálně chystá v Maďarsku. V New Yorku Uber čelí žalobě kvůli porušení antimonopolních pravidel, kritice ze stejného prohřešku v americkém městě čelí také Airbnb. Například Lisabon však regulaci naopak zmírňuje, také návod Evropské unie z počátku června varuje před přehnanými restrikcemi a vybízí k jejich revizi.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).