Menu Zavřít

START POVOLEN

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

NATO

Přes velké obstrukce komunistických poslanců a protesty asi stovky demonstrantů povolila v minulém týdnu dolní komora Parlamentu volný průjezd jednotek NATO přes ČR do Maďarska, a to jak po železnici, tak po silnicích. Z českého území mohou také startovat tankovací letadla, která doplňují palivo bombardérům a stíhačkám mířícím do Jugoslávie.

Zda bude Severoatlantická aliance česká letiště využívat, to se rozhodne až tento týden, kdy její experti dokončí inspekci v několika evropských zemích a poté zvolí nejvhodnější místa. V České republice si již prohlédli civilní letiště v Praze-Ruzyni a Ostravě-Mošnově. Ta byla vybrána proto, že tankovací letadla potřebují přistávací dráhu delší než tři kilometry. Naše vojenská letiště tako vou nemají. Podle náměstka ministra obrany Jaromíra Novotného by na starém ruzyňském letišti mohlo parkovat čtrnáct tankovacích letounů a v Ostravě deset strojů. K jejich technické obsluze by bylo dohromady potřeba pěti set lidí. Letiště se spo jeneckými stroji by střežili čeští vojáci.

CIF24

Spor o spojenecké letouny na českých letištích trval v Poslanecké sněmovně pět hodin. Ze 181 přítomných zákonodárců hlasovalo pro 145, proti bylo dvaatřicet včetně všech komunistických poslanců. Senát se rozhodl podstatně rychleji. I jeho mimořádná schůze začala o šesté hodině večerní, ano však senátoři řekli již před půl osmou. Vládu podpořilo 57 senátorů, proti byli všichni čtyři komunisté a také tři sociální demokraté. Hlasování se zdrželi další čtyři senátoři ČSSD, dva senátoři ODS a jeden lidovec.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).