Menu Zavřít

Startupovým hitem jsou kryptoměny

10. 7. 2018
Autor: Profimedia.cz

Kryptoměny hýbou startupovou scénou. V loňském roce byly nejdynamičtěji rozvíjející se oblastí, na kterou se zaměřovaly české startupy. A i přes aktuální klesající ceny digitálních měn je pravděpodobné, že budou hybnou silou nových technologických firem i v letošním roce. Vyplývá to ze souhrnného přehledu společnosti StartupJobs, jejíž služby využívá více než 2200 tuzemských sturtupů.

„Na začátku roku ještě dozníval trend internetových tržišť, závěr ale patřil jednoznačně kryptoměnovým startupům,“ říká zakladatel StartupJobs Filip Mikschik. Jednoduše řečeno – tak, jak rostl zájem Čechů o rychlé zbohatnutí na bitcoinu, rostl stejně i počet firem, které přístup k měně a investice do ní umožňovaly. A stejně tak, jak hodnota bitcoinu klesá, brzdí se i počet nových startupů specializujících se na tohle téma.

Vloni v Česku vznikl třeba startup Signals, který umožňuje lidem dělat obchodovací rozhodnutí za použití umělé inteligence na kryptoburzách. Kryptoměny přilákaly i zakladatele portálu pro hlídání dětí hlídačky.cz a tak Petr Šigut a David Hrachový přišli se svým Fragments, který odmění uživatele kryptoměnou za to, že pomáhají jednoduchými úkoly zdokonalovat umělou inteligenci.

Pozornost se ale upírá i na další stabilnější trendy startupové scény, jako je virtuální realita a umělá inteligence. „Startupy specializující se na virtuální realitu mají nyní příležitost získat velké investice. Pozorujeme také velký nárůst B2B startupů, které firmám poskytují různé analýzy jejich dat. To je způsobeno zase tím, že ekonomika je na vrcholu, firmy mají peníze a mohou je investovat do svého rozvoje,“ říká Filip Mikschik.


Čtěte také: Na návštěvě u jednorožce. Můžeme být větší než řada bank, říká zakladatel Revolutu

 Zakladatel Revolutu Nikolaj Storonsky


Mezi startupy, které se nově registrovaly u StartupJobs, tvořily s ohledem na trendy převážnou většinu právě ty technologické. Konkrétně jich bylo více než 43 procent, následovaly je pak ty z oblasti služeb (13,6 procenta) a e-commerce (12,2 procenta).

Nabídky práce pak tato čísla kopírovaly. Nejrychlejší růst zaznamenaly nabídky z oblasti analytiky, tedy obory, které souvisejí s nástupem umělé inteligence a zpracováním big data. Zcela nově se v roce 2017 objevily nabídky z oblasti už zmiňovaných kryptoměn a blockchainu, které nebyly v minulých letech zastoupeny prakticky vůbec.

 banner Fortuna

Kryptoměny se také stávají podle odhadů StartupJobsu největší výzvou pro letošní rok. Bude přibývat jak nových firem specializujících se na tento obor, tak pracovních pozic v nich.

Samotný bitcoin ztratil ale od počátku roku zhruba 60 procent své hodnoty, za což podle analytiků mohou nedávné negativní komentáře globálních regulátorů a také kybernetické útoky na přední kryptoměnové burzy. Spekuluje se dokonce o tom, že vlna zájmu na konci roku byla uměle vyvolaná. Jen pro připomenutí: Měna vloni vyskočila přibližně o 1300 procent.


Čtěte: Proč investovat do kryptoměn? Fungují jako uchovatel hodnoty a chrání před inflací

Bitcoin (ilustrační foto)

ebf - tip - debata


Více ze světa virtuálních měn čtěte v rubrice Kryptoměny:

Nejrozšířenějším škodlivým programem v Česku byl v červnu vir na těžbu kryptoměn

Státní kryptoměna: švýcarská vláda zvažuje zavedení e-franku

Nákup bitcoinů beze stop: 4 tipy, jak se bránit sledování

Kdo je pravý Alibaba? Dubajská kryptoměna se brání žalobě čínského gigantu

Jak zkrotit kryptoměny? Poplatek za data má ulehčit blockchainu

Jak se kradou kryptoměny: 5 průšvihů kolem virtuálních peněz

Krádež bitcoinů, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).