Menu Zavřít

Starý dobrý Plzenec (I)

18. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Bohemia Sekt Prestige brut – Bohemia Sekt, Starý Plzenec

Se závěrem prázdnin se vrátil čas nekonečných seriálů. Jeden si dopřejeme i my, i když nebude nekonečný. Začneme se probírat produkcí největší vinařské společnosti v Česku, společnosti Bohemia Sekt. Ovšem nebude to o milionech lahví šumivého vína, který ročně opouštějí brány závodu ve Starém Plzenci. Řeč se nepovede ani o tom, kolik procent trhu má uskupení v rukou. Ani o Černé vdově, prvním sektu, který byl vyroben v někdejším pivovaru. Bude patřit především tichým vínům, která nebývala silnou stránkou portfolia Plzeneckých, ovšem v posledních letech jejich kvalita významně vyrostla. Přece jen však nemohu pominout alespoň jeden vzorkem z nabídky šumivých vín, hlavní zbraně naší vinařské jedničky. Na mysli mám etiketu, která povýšila povědomí konzumentů o tom, co kvalitní sekt je. Sekt se dnes pije ne snad běžně, ale stále více i při neslavnostním posezení, pro pouhou radost z dobrého prožitku i jako dobrý partner mnoha dobrých pokrmů. Bohemia Sekt Prestige brut – Bohemia Sekt, Starý Plzenec. Když se uklidní bouřlivě stoupající myriády kulatých balonků a vytvoří na hladině perlící hřívu, ukáže víno jemnou barvu světlého zlata. Nos atakují libé vůně hroznů, rozšířené o vstupy exotického ovoce. To vše graduje lehýnce štiplavou podporou z praskajících bublinek unikajícího oxidu. V pozadí lze registrovat skromně se připomínající vůně pálavských luk. Jemňoučké, elegantní perlení přináší chutě, jejichž charakter naznačil už nos. Tedy příjemnou hroznovitou vyzrálost, vedle níž se prosazují ovocité prvky, především citrusového zabarvení. V pozadí, těsně před odezněním, které je díky živoucímu proudu oxidu neseno v dlouhém doběhu, se objeví známý podtext daný ležením. Trochu připomíná sklep, stopově chutná po kvasnicích. To je známkou opravdu kvalitního šumivého vína, vnáší do něj esprit a jedinečnost. Vedle toho však působí sekt velmi mladistvě a svěže, doušek stoupá k vrcholu ve gradující spirále.

  • Našli jste v článku chybu?