Menu Zavřít

Starý dobrý Plzenec (VI)

22. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Müller Thurgau 2006 pozdní sběr, Vinařství Pavlov

EBF24

Dnes se s teritoriem našeho největšího vinařského uskupení Bohemia Sekt rozloučíme. Pro mnohé to možná byla exkurze překvapivá. Vždyť hlavním zaměřením Staroplzeneckých byla a je produkce vín šumivých, zatímco v oblasti klidných vín nebylo ještě nedávno téměř o čem hovořit. Ale vzestup kvality právě tichých vín je zřejmý. Mám na mysli ty etikety, které se mohou bez uzardění objevit v sortimentu nejprestižnějších restaurací.
I z předchozích dílů seriálu je patrný úspěch strategie uskupení, a to především co do konečného efektu. Za poslední dva roky přinesly moravské satelity do společné síně slávy celý tucet ocenění z významných zahraničních přehlídek. Vedle toho se podařilo vzkřísit jednu z nejstarších a kdysi nejrespektovanějších známek, za kterou se skrývá báječná kupáž ryzlinků, Bzeneckou Lipku. Bylo by možné také pochvalně hovořit o sérii „Motýl“, ale to je jiná kapitola. Podtrhneme-li a sečteme-li výsledky, lze hovořit o úspěšných krocích, kterých společnost v cestě za novou kvalitou tichých vín dosáhla. To je příjemné konstatování jak pro ni samou, tak pro milovníky dobrých a lepších vín domácí provenience. S uskupením se rozloučíme vínem, které – po mém soudu – patří k nejvydařenějším vůbec. Nejen proto, že si z výstavy Vino Ljubljana 2007 přivezlo stříbrnou medaili.
Müller Thurgau 2006 pozdní sběr, Vinařství Pavlov. Ve světlé slámové barvě občas proskočí zelenkavé odstíny a mihne se dovádivá jiskra. Kytka koncentruje a až rozhazovačně nabízí snad všechny vůně Pálavy. Trávy a kvítka, za kterými se šikuje ovoce světlých peckovin, a kupodivu jen velmi lehounce za nim našlapuje valér muškátu. Poměrně plné tělo nabízí rozsochatou chuť, v níž se opakují některé aspekty vůně. Za vší tou šíří travin, ovoce a decentně nahořklého jádra se vzápětí přitočí kyseliny, aby doušek oživily a spirálou jej vynesly až k trochu rošťáckému, dlouze a vesele odeznívajícímu závěru. Příjemné víno, kterému vyšší vyzrálost nic neubrala z lehkého hravého projevu, jak se to u této odrůdy někdy stává.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).