Menu Zavřít

Starý vítr

21. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Luděk Niedermayer

ebf - tip - debata

PRAHA (ČTK, tpk) – Luděk Niedermayer (35) zůstává na postu viceguvernéra České národní banky (ČNB) dalších šest let. Rozhodl o tom prezident Václav Havel, když jej s účinností od 27. února znovu jmenoval do bankovní rady centrální banky.
Opětovné jmenování Niedermayera není pro odbornou veřejnost žádným překvapením. „Jeho komentáře k hospodářskému vývoji a inflaci jsou spíše opatrné, přesto jasné a srozumitelné,“ řekl pro ČTK ke jmenování analytik Patria Finance David Marek. Přesto kromě potvrzení Niedermayera prezident také uvažoval o jiných možnostech. Zda „trvale pootvírat dveře novému větru“, anebo vsadit na kontinuitu. Havel však neprozradil, kolik lidí a koho do pozice zvažoval.
Luděk Niedermayer v roce 1989 dokončil studium na UJEP Brno, v současné době Masarykova univerzita, v oboru operační výzkum a teorie systémů. Do tehdejší Státní banky Československé nastoupil v roce 1991. Po působení ve funkci ředitele odboru řízení rizik banky byl jmenován v roce 1996 ředitelem odboru ČNB, do jehož kompetence patřila správa devizových rezerv a provádění operací na peněžním trhu. Členem bankovní rady se stal v únoru roku 1996, jejím viceguvernérem se stal na počátku prosince 2000. Niedermayer se podílí především na měnové politice a v nové organizační struktuře centrální banky platné od počátku letošního roku patří pod jeho kompetenci sekce informatiky a správní.
Bankovní rada je sedmičlenná, v jejím čele stojí guvernér Zdeněk Tůma. Kromě Niedermayera je viceguvernérem Oldřich Dědek, dalšími členy jsou Michaela Erbenová, Jan Frait, Pavel Racocha a Petr Štěpánek.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).