Menu Zavřít

Stát chce z Budvaru vytáhnout půl miliardy. Pivovar přitom prochází vlnou investic

18. 9. 2018
Autor: Profimedia.cz

Ministerstvo zemědělství navrhuje vládě, aby za letošní rok schválila odvod národního podniku Budějovický Budvar do státního rozpočtu ve výši 500 milionů korun. Pivovar přitom prochází sérií nákladných investic.

Ministerstvo zemědělství navrhuje, aby Budějovický Budvar poslal za letošní rok do rozpočtu půl miliardy korun. „Ministerstvo zemědělství tedy nyní předložilo vládě České republiky k projednání návrh na vyslovení souhlasu s tímto převodem,“ potvrdil mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. Pokud vláda částku potvrdí, vrátí se příspěvek národního podniku na úroveň z roku 2015.

Čtvrtý největší český pivovar posílal v minulosti vlastníkovi i vyšší částky. Odvod však postupem let klesal s tím, jak se rozjela série investic v celkové hodnotě dvě miliardy korun. Ta má za cíl navýšit kapacitu pivovaru ze současných 1,6 milionu hektolitrů až na dva miliony. Budvar totiž v posledních letech vyrábí na hranici svých limitů a nestíhá uspokojit poptávku.

Právě kvůli rozšíření závodu stát loni od příspěvku upustil. Podle Bílého částka navrhovaná za letošek investiční aktivitu Budvaru nijak neohrožuje.

 Dividendy a odvody ze státních firem státu

Navzdory rekordním tržbám loni klesl Budvaru zisk o necelá čtyři procenta na 337,3 milionu korun. Podle ředitele Petra Dvořáka byly příčinou především závady na technologiích.

„Vypadávaly nám stáčecí linky, což se po hlavní letní sezoně dohání velmi těžce. Další efekt byl, že nám tady chyběl způsob plánování, takže nás často překvapovaly nečekané situace. Když vypadla linka, stály už tady kamiony, které pivo měly odvézt, jenže to ještě nebylo vyrobené. Chyběl sklad a mezisklad,“ řekl Dvořák. Další příčinou byly devizové výkyvy.

Pro letošní rok nicméně Dvořák už pokles neočekává. „V tuhle chvíli panuje zatím skrývaný optimismus,“ dodal Dvořák.

ebf - tip - debata

Nečekaná spolupráce. Budvar pouští na pípu minipivovary

 ilustrační foto

Čtěte také:

Hledá se nová dojnice. Vláda si ze státních firem vytáhne 16 miliard, Babišovi je to ale málo

Po Prazdroji zdražuje i Budvar. Zvedne ceny piva při slevových akcích

Výstav klesl, vývoz rostl: Budvar loni prodal 1,5 milionu hektolitrů piva

Že alkohol zdražuje? Ale kdeže...

Krize se nekoná: objem vyrobeného piva v Česku od roku 2011 stoupal. Až do loňska

Je pivo poživatelné? Není, rozhodl po letech německý soud

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).