Menu Zavřít

Stát hledá lidi, kteří chtějí pomáhat a chránit. Během 3 let má řady policie rozšířit 3 tisíce nových příslušníků

20. 2. 2020
Autor: Martin Pinkas/Euro

Do roku 2023 by mělo u Policie ČR přibýt tři tisíce služebních míst. Počítá s tím návrh ministerstva vnitra a policie, který má ČTK k dispozici. Už letos v dubnu by mělo přibýt prvních 500 míst. Posílena by měla být zejména krajská ředitelství policie.

V regionálních složkách policie by mělo do roku 2023 přibýt 1754 míst. Nejvíce, 830 z nich, má mířit do systému prvosledových hlídek, aby policie mohla garantovat po celém Česku profesionální zásah do deseti minut od nahlášení události. Zhruba 300 míst by mělo být u krajských ředitelství zřízeno pro boj s nelegální migrací.

V celostátních útvarech návrh počítá s navýšením o 357 míst, 124 z nich by mělo přibýt v ochranných útvarech policie, které zajišťují ochranu prezidenta, ústavních činitelů nebo například zahraničních návštěv. Místa přibudou i v letecké nebo pyrotechnické službě.

Návrh na zvýšení počtu služebních míst zahrnuje i 750 pozic, které by měly vzniknout v dálničních odděleních policie. V Česku je zatím zřízeno 20 dálničních oddělení policie a jedno oddělení silničního dohledu na úrovni dálničního oddělení. V těch bylo k letošnímu 1. lednu dohromady zřízeno 591 služebních míst.

Zbylých 139 nových míst má sloužit k zajištění implementace vnitrostátních částí informačních systémů EU v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí (eu-INIS), která souvisí se závazky ČR vůči Evropské unii.

Prvních 500 míst by mělo v policii přibýt od 1. dubna. V letech 2021 a 2022 by mělo přibýt každý rok 1000 dalších míst, v roce 2023 pak zbylých 500 míst.

U policie je nyní zhruba 43 tisíc systemizovaných pracovních míst. Policejní sbor má ale delší dobu nedostatek policistů, v polovině loňského roku jich chybělo zhruba 2800. K 1. lednu 2019 bylo u policie 40.401 policistů.

Čtěte také:

Předseda policejních odborů Štěpánek rezignoval, chce žít klidnější život

Policejní škatulata: v čele pražských policistů skončí Ptáček, nahradí ho šéf dopraváků Lerch

EBF24

Spolupráce kriminalisty s Piráty je nepřípustná, řekl policejní prezident

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).