Menu Zavřít

Stát nabídne i pohledávky

1. 8. 2003
Autor: Euro.cz

Privatizace Unipetrolu

EBF24

PRAHA (il) - Česká konsolidační agentura (ČKA) přišla s návrhem, aby spolu se státním podílem v Unipetrolu byly prodány i pohledávky za třemi společnosti holdingu v celkové nominální hodnotě tři miliardy korun. Jedná se o AliaChem (1,4 miliardy korun), Spolanu Neratovice (1,2 miliardy) a Koramo (400 milionů), které spravuje ČKA. „O tomto řešení se hovoří, ale zatím nic není rozhodnuto,“ řekl minulý pátek týdeníku EURO místopředseda výkonného výboru FNM Pavel Kuta. Kdyby se pohledávky prodávaly spolu s podílem v Unipetrolu, znamenalo by to, že by vítěz tendru mohl ve zmíněných podnicích úvěry kapitalizovat, čímž by v nich získal výrazně větší podíly, než holding v současnosti drží.
O složení meziresortní komise pro privatizaci Unipetrolu podle informací týdeníku EURO již vláda rozhodla. Komise bude mít následující složení: poslanec ČSSD Josef Hojdar za ministerstvo financí (MF), ředitel odboru privatizace na MF Igor Fojtík, náměstek ministra průmyslu a obchodu Václav Srba, Aleš Cincibus, ředitel odboru poradců ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana, místopředseda výkonného výboru FNM Pavel Kuta, poslanec US-DEU Karel Kühnl (za FNM jakožto člen prezidia), náměstek ministra pro místní rozvoj Ivo Hartmann, náměstek ministra zemědělství pro zemědělskou výrobu Karel Mach a vedoucí oddělení výzkumu a vývoje na ministerstvu životního prostředí Jiří Fereš. Skutečnost, že se v komisi místo náměstka ministra financí Zdeňka Hrubého objevil poslanec Hojdar a místo šéfa sekce strategických privatizací FNM Jana Škurka vládní poslanec Karel Kühnl, je překvapením, ale zřejmě odráží poslední vývoj na politické scéně.
Průběh privatizace může do určité míry zkomplikovat nepřehledná situace, která vznikla po nedávné valné hromadě Spolany, kterou ovládli minoritní akcionáři, manželé Továrkovi (viz strana xx).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).