Menu Zavřít

STÁT NABÍZÍ PŮDU

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Zemědělství

Parlament nabídl k prodeji zhruba půl milionu hektarů dosud státní půdy, pozemky si však budou moci nakoupit pouze čeští občané. Poslanci těsným schválením společného návrhu Unie svobody a lidovců zabránili vládě prodávat půdu také právnickým o sobám. Firmy si tak budou moci pořídit pouze pozemek, na němž stojí jejich budova. Bezúplatným převodem by pak půdu a lesy mohly získat obce nebo veřejné vysoké školy. Zákon, který posvětila minulý týden Poslanecká sněmovna, však ještě musí schválit senátoři.

S prodejem půdy pouze fyzickým osobám ovšem nesouhlasí zástupci zemědělských družstevníků a podnikatelů, za něž se postavil také ministr zemědělství Jan Fencl. Předseda poslaneckého klubu komunistů Vojtěch Filip sněmovnu informoval, že kvůli nerovn ým podnikatelským příležitostem hodlá podat stížnost k Ústavnímu soudu. Ministr Fencl stížnost podpoří.

Autoři zákona se domnívají, že by fyzické osoby nemohly nabídkám družstev konkurovat. Tvrdí také, že fyzické osoby budou lepšími vlastníky a hospodáři. Za diskriminační zákon rozhodně nepovažují. „Právnické osoby si sice půdu koupit nemohou, fyzick é osoby ve firmách však ano, tvrdí spoluautor návrhu a exministr zemědělství Josef Lux.

ebf - tip - debata

Sněmovna po bouřlivých jednáních vyslyšela i kritiku řady poslanců a představitelů Národního parku Šumava a z uvažované privatizace vyloučila desetitisíce hektarů zemědělské státní půdy v národních přírodních památkách, rezervacích a prvních a druhých zónách národních parků.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).