OLDŘICH REINBERGR - generální ředitel Cukrovarů TTD Dobrovice.
Tuzemská legislativa týkající se výroby biolihu jde nad rámec požadavků Evropské unie. O kolik tato zbytečná pravidla prodražují vaši výrobu?
Podle našich propočtů to dělá 1,50 až dvě koruny na litr biolihu.
Lze tyto vícenáklady alespoň proporčně rozklíčovat?
Finanční zajištění daňových skladů a otevřená bankovní záruka ve prospěch jištění spotřební daně při dopravě lihu ve výši 600 milionů korun nám při současných úrokových sazbách zvyšují náklady o šedesát až sedmdesát haléřů na litr. Zhruba o další korunu na litr výrobu zdražuje denaturace, neboť musíme na základě našich zákonů znehodnocovat biolíh velmi drahým několikasložkovým denaturantem. Problémy přináší také nařízení, podle kterého je možné biolíh denaturovat jen ve vagonech, a ne v autocisternách.
Původně se ale uvažovalo o tom, že denaturovat bude možné jednosložkovým denaturantem, v praxi benzinem Natural. Proč to nakonec není možné?
Protože někdo řekl, že jde ten benzin z biolihu oddělit snáz než v případě, když se použije denaturační směs.
A je tedy benzin z biolihu oddělitelný?
Teoreticky ano, v nějaké sto metrů vysoké refrakční koloně, ale je to tak technicky náročné, že je to v praxi nesmysl. V podstatě by na to byla potřeba speciální fabrika.