Menu Zavřít

STÁT OBSADIL VÝBOR

23. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Královopolská

PRAHA (ČTK) – Věřitelé akciové společnosti Královopolská, která je od února v konkursu, zvolili v úterý 6. června věřitelský výbor. Zastoupeny v něm budou dceřiná společnost Fondu národního majetku Kras, Konsolidační banka a Finanční úřad Brno IV. Do konkursního řízení byly dosud přihlášeny pohledávky za necelé čtyři miliardy korun, přičemž tři pětiny objemu připadají na Kras (2,3 miliardy korun). Konsolidační bance Královopolská dluží 360 milionů a brněnskému finančnímu úřadu téměř pět set milionů korun.

Soudkyně Hana Hrstková, která konkurs na podnik prohlásila, navrhovala pětičlenný výbor, Kras však vahou své pohledávky prosadil svůj názor na složení výboru. Náhradníky byly určeny Česká správa sociálního zabezpečení, České dráhy a Brněnské veletrhy a výstavy.

Konkursní správce Roman Šnyrch uvedl, že vede jednání se zájemci o největší dceřinou společnost Královopolskou strojírnu. S investorem, který by měl přinést venture kapitál, podnik jednal již před bankrotem. Šnyrch se domnívá, že situace ve strojírně se již stabilizovala, po prohlášení konkursu totiž podnik přišel o některé zakázky a musel propustit čtyři stovky pracovníků.

EBF24

Když soudkyně Hrstková poslala koncem února Královopolskou do bankrotu, zhatila její naděje na soudní vyrovnání s věřiteli a revitalizaci mimokonkursní cestou. Královopolská se proto odvolala, ve věci však dosud nebylo rozhodnuto.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).