Menu Zavřít

Stát přitvrdí vůči padělatelům pesticidů. Nasadí i QR kódy

2. 1. 2018
Autor: Profimedia.cz

Ministerstvo zemědělství připravilo další opatření k omezení bujícího trhu a falešnými pesticidy. Na balení přípravků na ochranu rostlin by v budoucnu měl být zobrazen kód, ze kterého bude možný vyčíst kompletní cestu od výrobce přes distributora až k zemědělci.

Novou povinnost obsahuje návrh vyhlášky o přípravcích a pomocných prostředcích na ochranu rostlin z dílny ministerstva zemědělství. Ta mimo řady dalších údajů, které musí obsahovat etiketa agrárních chemikálií, zavádí právě novinku v podobě QR kódu.

Investice výrobců spojené s pořízením potřebné technologie pro zavedení kódů jsou podle ministerstva marginální, potřebují však čas na její zavedení do praxe a zaškolení zaměstnanců. Kódy tak na etiketách budou muset být nejpozději od ledna 2020.

Stejná povinnost platí už od roku 2016 například ve Francii, největším evropském zemědělském trhu. Právě spolehlivá identifikace produktu prostřednictvím obalu je totiž podle lidí z branže klíčovými opatřením v boji proti padělatelům. Ti se snaží původ falzifikátu nebo přípravu neschváleného pro evropský trh zakrýt právě tím, že chemikálii „přebalí“ z původních obalů.


Pravá česká chemická jahoda. Inspekce objevila pesticidy v oblíbené jahodárně

 Sběr jahod, ilustrační foto


Podmínky pro značení pesticidů už zpřísnila novela zákona o rostlinolékařské péči platná o loňského podzimu, na kterou vyhláška navazuje. Vedle povinností týkajících se etiket tak nově hrozí padělatelům až třímilionová sankce.

Odhady velikosti trhu s ilegálními pesticidy se liší. Podle jednotlivých států se uvádí jednotky procent až pětina celkového trhu s prostředky na ochranu rostlin.

Například loni v červenci odhalil Europol při rozsáhlé desetidenní razii v šestnácti zemích EU 122 tun ilegálních a falšovaných pesticidů.

EBF24

„Pesticidy, stejně jako další výrobky s vysokou hodnotou jsou předmětem zájmu padělatelů. Na rozdíl od bot nebo triček však falšované a ilegální pesticidy představují vážné riziko pro lidské zdraví a životní prostředí,“ varoval tehdy Graeme Taylor z Evropské asociace ochrany rostlin, která sdružuje výrobce pesticidů. Těm způsobuje ilegální trh velké ztráty. Podle dřívějších odhadů Europolu dosahuje hodnoty až čtyři miliardy eur ročně.

Čtěte také:

Jed na plevel vs. zmatená včela

Za koleje bez plevele. Evropští železničáři lobbují za proklínaný glyfosát


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).