Menu Zavřít

Stát si vybral právníky

12. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Česko budou v arbitrážním sporu hájit právníci z kanceláře Rowan Legal

Český stát bude ve sporu s kanadskou firmou Frontier Petroleum Services (FPS) hájit advokátní kancelář Rowan Legal. Firma, která již pracuje na obhajobě státu v arbitráži s nizozemskou společností K+ Venture Partners, vyhrála výběrové řízení ministerstva financí s nabídnutou cenou 70 milionů korun v konkurenci dalších osmi účastníků. Právníci se vynasnaží státu ušetřit 450 milionů korun, které zahraniční investor požaduje jako náhradu za údajné neochránění svých investic.
Kanadská společnost poskytla v roce 2001 firmě Moravan-Aeroplanes zlínského podnikatele Libora Sosky více než 200 milionů korun na koupi aktiv kunovického výrobce letadel, společnosti LET. Kanaďané o své peníze přišli a domnívají se, že ke znehodnocení jejich investice by nedošlo, kdyby Česká republika byla zemí, kde soudy fungují v reálném čase. K samotné arbitráži nakonec nemusí vůbec dojít. Nyní běží lhůta na smírné vyřešení sporu. „Věřím, že zvítězí zdravý rozum, protože nový ministr financí je pragmatický muž a nebude chtít dál zatěžovat kapsy daňových poplatníků,“ uvedl zástupce FPS Jaroslav Sup.
Případ již v minulosti řešil rozhodčí soud ve Švédsku. Součástí dohody mezi firmami Frontier Petroleum Services a Moravan-Aeroplanes bylo ustanovení o tom, že případný spor bude řešit rozhodčí soud. Stockholmský tribunál v roce 2004 rozhodl o nároku Frontieru na 49 procent akcií Leteckých závodů. Přiznal mu právo na přednostní zajišťovací nárok k aktivům společnosti LET a k veškerému jmění společnosti Moravan-Aeroplanes až do doby, než bude půjčka 204,1 milionu korun splacena. Moravan-Aeroplanes byl již v té době v konkurzu a konkurzní správce firmy švédský verdikt nerespektoval.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).