Menu Zavřít

Stát Washington zažaluje Trumpa kvůli migračnímu dekretu

30. 1. 2017
Autor: ČTK

Stát Washington bude žalovat prezidenta Donalda Trumpa za dekret o zákazu vstupu občanů sedmi muslimských zemí do USA. Žalobu podle ministra spravedlnosti státu Boba Fergusona podpoří společnosti Amazon.com a Expedia.

Žaloba na Trumpa a některé vysoce postavené úředníky jeho vlády bude podle Fergusona podána ještě dnes u federálního soudu v Seattlu, největším městě státu Washington. Bude požadovat, aby klíčové paragrafy exekutivního příkazu byly označeny za neústavní a aby platnost dekretu byla pozastavena.

Stát Washington, který leží na severozápadě USA, se tak stane prvním státem americké unie, který se kvůli novému prezidentovi obrátí na soud. Trump v pátek vydal exekutivní příkaz, jímž na 90 dní zastavuje vstup do Spojených států občanům Iráku, Íránu, Sýrie, Libye, Jemenu, Súdánu a Somálska. Krok zdůvodnil snahou ochránit Američany před extremisty.

EBF24

Podle Fergusona žalobu podpoří globální internetový prodejce Amazon.com a rovněž společnost Expedia, která provozuje několik velkých turistických a hotelových on-line služeb. Ferguson byl jedním z ministrů spravedlnosti šestnácti amerických států, kteří v neděli v prohlášení označili Trumpovo protiimigrační rozhodnutí za „neamerické a nezákonné“.

Čtěte dále:

Svět kritizuje Trumpa za migrační dekret, Merkelová ho rázně odsoudila

Dopady stopky: Airbnb nabízí ubytování zdarma, hráči NBA se bojí

Starbucks vzdoruje Trumpovi. Do pěti let chce přijmout 10 tisíc uprchlíků

Trumpovi se postavil soud. Zakázal vyhošťování cizinců


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).