Menu Zavřít

Statek s vůní levandule

7. 10. 2019
Autor: Euro.cz

Nevede tam ani asfaltová cesta, a přesto se tam dveře netrhnou. Nebo právě proto? Penzion Krakovice je kamenné stavení, které leží uprostřed Šumavy bez jediného souseda, kam oko dohlédne. Tomuto stavení postupně vrací původní já majitelka Dora. Jsou tu jen tři pokojíčky a ty nejlepší snídaně na světě, proto doporučujeme zamluvit si pokoj s velkým předstihem. Na statek Krakovice bychom se mohli vracet každý rok.

Pokaždé to tu totiž vypadá jinak. Majitelka statek postupně opravuje a zvelebuje a se svými plány rozhodně nekončí.

Pokoje jsou schované v podkroví bývalé kamenné sýpky, a tak jsou stropy, respektive střecha, vysoké i pět metrů. Stejně jako zbytek penzionu jsou i pokoje zařízené jednoduše, ale útulně, a voní v nich na každém kroku dřevo a levandule. Snídaně se podává ve světnici, kde najdete i krb, piano a wi-fi. Všude jinde se musíte spolehnout na knížku nebo svůj doprovod. V létě se moc příjemně snídá na dvoře poblíž záhonu levandule.

Protože Dora peče vynikající koláče a od okolních zemědělců odebírá spoustu skvělých domácích produktů, byly snídaně v Krakovici mou oblíbenou částí dne. Oběd a večeři už si však musíte zajistit jinde, nebo můžete využít místní gril.

KL24

Až tu budete, určitě se vyplatí prozkoumat okolí, protože za branou dvora začíná zahrada připomínající pohádkový les. Můžete tu cvičit jógu, sedět u potoka nebo jen tak být. Těm z vás, kdo preferují město a společnost, doporučujeme výlet do nedalekého Českého Krumlova nebo na Lipno. Dora ale potvrzuje, že hosté stejně nejraději sedávají pod velkou starou lípou, která vás přivítá hned u příjezdu na statek, a pozorují východ slunce nebo naopak noční oblohu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).