Menu Zavřít

STÁTNÍ KASA SI NEPOMOHLA

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Daně

Opětovné zdražení cigaret, benzinu a nafty a zvýšení cen některých výrobků a služeb se nekoná. Vláda totiž minulý týden utrpěla ve sněmovně drtivou porážku, poté co poslanci zamítli její návrh na zvýšení spotřebních daní a daně z přidané hodnoty.

Tomu, že by se ještě jednou podařilo zákonodárce přinutit, aby zvedli spotřební daň u cigaret (o 0,97 koruny za krabičku), benzinu (o 1,16 koruny za litr) a nafty (o 0,25 koruny za litr), která se naposledy zvyšovala začátkem tohoto měsíce, zřejmě nevěřil ani sám ministr financí Ivo Svoboda. Jeho projev před sněmovnou byl tak nepřesvědčivý, že jej řídící schůze musel napomenout, aby četl rázněji. Svobodovo tvrzení, že kabinetu nejde ani tak o zdr ažování, jako spíše o změny, které měla novela přinést, například zabránění některým daňovým únikům či zrušení daňového zvýhodnění bionafty, neuspělo nejen u pravicových poslanců, ale i u několika členů ČSSD.

WT100

Stejně tak se ministrovi nepovedlo prosadit přesunutí některých výrobků a služeb z pětiprocentní do dvaadvacetiprocentní sazby DPH. Argument, že jde především o přiblížení českých norem pravidlům Evropské unie, neobstál. Pravicoví poslanc i jsou totiž přesvědčeni, že vládě jde podobně jako u spotřebních daní především o přísun peněz do státní pokladny na úkor peněženek občanů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).