Menu Zavřít

Státní správa zeštíhlí o 860 míst. Změny se nejvíce dotknou resortu spravedlnosti, ČSÚ naopak posílí

29. 11. 2018
Autor: čtk

Počet míst ve státní správě se od počátku příštího roku sníží přibližně o 860. Obsazena je v současnosti zhruba jedna třetina z těchto míst. Na dnešním zasedání to v rámci tzv. systemizace pracovních míst schválila vláda, řekl náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký. Jde podle něj o největší redukci od doby, co platí zákon o státní službě.

„Výsledkem je celková redukce o zhruba 860 míst, logicky se promítá i do změny struktury dotčených úřadů,“ uvedl Postránecký. Většina rušených míst je řadových, změny se ale dotknou i některých vedoucích či náměstků. Největší změny čekají podle Postráneckého ministerstvo spravedlnosti, náměstků se dotknou i na zemědělství či obraně. Naopak kvůli blížícímu se sčítání lidu posílí Český statistický úřad.

Na ministerstvu spravedlnosti nyní působí čtyři náměstci, kteří pod sebou mají sekci justiční a legislativní, sekci trestní politiky, sekci mezinárodní a ústavněprávní a sekci ekonomickou. Od příštího roku jeden náměstek ubude, zbývajícím se oblasti jejich působení upraví. O náměstka přijde i zemědělství.

Na ministerstvu obrany se kvůli systemizaci změní struktura služebních míst. Zrušena bude sekce právní, kterou nahradí legislativní a právní odbor. Přímo podřízený bude ministrovi obrany Lubomíru Metnarovi (za ANO), uvedl Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Počet sekcí se na ministerstvu podle něj ale nezmění. Vznikne nová sekce správy a řízení organizací, pod kterou bude mimo jiné spadat odbor řízení organizací, který spravuje státní podniky a příspěvkové organizace, a odbor pro válečné veterány, který je v současnosti podřízen zanikající sekci právní. „V rámci systemizace přistoupíme na ministerstvu obrany pouze k dílčím změnám a počet náměstků zůstane nezměněn. Důležité je, že snížení počtu míst neohrozí řádný výkon resortních agend a přitom by mělo přispět k zefektivnění výkonu jednotlivých činností,“ uvedl Metnar. Fajnor dodal, že na místa náměstka nově vznikající sekce správy a řízení organizací a ředitele legislativního a právního odboru ministerstva obrany budou vypsána výběrová řízení.


Vláda má plán investic do roku 2030: do sedmnácti tisíc projektů chce dát 3,45 bilionu korun

 Růst veřejných investic je vidět zejména ve stavebnictví


Změny podle Postráneckého logicky přinesou úspory, s dotazem na jejich vyčíslení odkázal na státní rozpočet. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) pak rozpočet počítá se zrušením celkem 1300 míst na státních úřadech a úsporou 3,4 miliardy korun. „Obecně je dobrá zpráva, že snižujeme počty úředníků, původní cíl byl ambicioznější. Vy víte, že v návrhu státního rozpočtu se počítá se snížením o nějakých 1300, to jsou věci, které ještě v průběhu roku budeme dotahovat,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Poslední výraznější změny provedl loni před koncem roku první kabinet Andreje Babiše (ANO) složený z ministrů ANO, který nezískal důvěru. Za zrušení 14 sekcí, 23 služebních a 50 pracovních míst na ministerstvech a úřadu vlády si vysloužil kritiku opozice. Několik dalších menších změn schválila vláda v průběhu letošního roku.

Postránecký uvedl, že změny jsou největší od roku 2015, kdy se začal aplikovat současný zákon. „Proti stávajícímu stavu je to první takovýto výrazný krok,“ konstatoval. Ve srovnání s celkovým počtem systemizovaných míst jsou však přesto změny poměrně malé. „Relativně nejvíc se dotknou ministerstva spravedlnosti, jsou ale i případy, kdy dochází k navýšení počtu systemizovaných míst,“ dodal.

Podle služebního zákona smí kabinet tak rozsáhlé změny provádět jen k 1. lednu. Od roku 2015 počet míst ve státní správě každoročně stoupal. Za čtyři roky vzrostl podle zprávy ministerstva vnitra zhruba o 3200. Letos v lednu tak bylo na ministerstvech a v ústředních správních úřadech přes 78 500 systemizovaných míst. Snížení počtu míst neznamená, že stejný počet lidí službu opustí, dvě třetiny z postů jsou neobsazené.

EBF24

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) dnes řekla, že opatření se týká 119 míst v jejím resortu a v podřízených organizacích. „Využili jsme to ke zefektivnění fungování našeho úřadu, spojujeme nějaké sekce, posilujeme sekci fondů EU o problematiku EU,“ uvedla. Zemědělství podle ministra Miroslava Tomana (za ČSSD) slučuje dvě sekce, změny se dotknou řádově 70 lidí. „Bude o jednoho náměstka míň, vytváříme si prostor, abychom mohli do budoucna udělat náměstka pro EU,“ uvedl.

Dále čtěte:

Návrat k politizaci státní správy. Vláda bude moci odvolat státní tajemníky

Lov posledních partyzánů. Babišově čistce stále odolává Beneš

Lež v přímém přenosu: vláda tvrdí, že má vyhazovy úředníků schválené z Bruselu. Nemá

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).