Menu Zavřít

Státní tajemník Bakalík končí. Rezort zemědělství opouští na vlastní žádost

15. 8. 2018
Autor: Profimedia.cz

Na ministerstvu zemědělství končí k tomuto pátku státní tajemník Jiří Bakalík. Jde o prvního vysoce postaveného úředníka, který rezort opouští pod novým ministrem Miroslavem Tomanem.

Bakalík požádal náměstka pro státní službu Josefa Postráneckého o ukončení služebního poměru k 17. srpnu. Odvolání tajemníka už posvětila i vláda. Informaci týdeníku Euro potvrdilo přímo ministerstvo.

„Vláda dnes vyhověla žádosti státního tajemníka ministerstva zemědělství Jiřího Bakalíka a na doporučení náměstka ministra vnitra pro státní službu Josefa Postráneckého ukončila jeho služební poměr,“ uvedl tiskový odbor rezortu. Kabinet zároveň vypsal na uvolněnou pozici výběrové řízení.

Státní tajemníky zavedl služební zákon. Jejich úkolem je řídit činnosti související se zajišťováním organizačních věcí služby či odměňování úředníků na jednotlivých ministerstvech.

Bakalíkovo jméno se v minulosti objevilo v médiích v souvislosti se jmenováním ředitelky Státního pozemkového úřadu Svatavy Maradové. Server Dotyk upozornil, že okolnosti jejího jmenování prověřovala policie. Maradová údajně nesplnila zákonem stanovenou podmínku ohledně délky praxe. Do funkce ji jmenoval právě Bakalík, který se tak měl dopustit spáchání trestného činu. Policie však žádné porušení zákona neshledala.

KL24

Maradová skončila ve funkci letos v červenci, svůj odchod však avizovala ještě za bývalého ministra v demisi Jiřího Milka. Za Milkova působení skončil na ministerstvu zemědělství i dva odborní náměstci Jiří Jirsa a Zdeněk Adamec, odvolán byl také ředitel budějovického výstaviště Leoš Kutner.

Dále čtěte:

Opatření proti suchu: desítky obcí omezily nakládání s vodou

Generálním ředitelem Lesů ČR se stane šéf Vojenských lesů Vojáček


  • Našli jste v článku chybu?