Menu Zavřít

Státní tiskárna již testuje výrobu nových občanek. Zákon přitom chybí

24. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Zákon ještě nevešel v platnost, stát již přesto chystá test zavedení nových občanských průkazů s elektronickým čipem. Projekt zastřeší Státní tiskárna cenin, tendr nebude.

„V tuto chvíli probíhají přípravné práce. Správa základních registrů na základě usnesení vlády připravuje testovací prostředí pro Národní certifikační autoritu a Národní identitní autoritu,“ říká pro Euro.cz mluvčí ministerstva vnitra Jiří Korbel.

Stát tedy chystá zavedení elektronických občanek ještě před tím než nabyla platnost zákonná úprava. Zavedení elektronických občanských průkazů s čipem je navázáno na účinnost novely zákona o občanských průkazech. V návrhu novely je její účinnost termínovaná na 12 měsíců od zařazení do Sbírky zákonů.

Resort vnitra tedy ustupuje od plánu celoplošného zavedení od ledna příštího roku a předpokládá, že nové občanské průkazy s čipem začne vydávat v průběhu roku 2018.

„Na základě usnesení vlády má ministerstvo financí úkol pro Státní tiskárnu cenin - vytvořit testovací prostředí pro ověření funkčnosti občanských průkazů. Ostré prostředí bude možné začít vytvářet teprve po schválení zmiňované novely zákony,“ říká Korbel.

Nicméně už teď je jasné, že výrobu a správu nových občanek s příslušným softwarem dostane do péče Státní tiskárna cenin. Žádný tendr neproběhne.

„Občanské průkazy na základě výjimky ze zákona vyrábí státní podnik Státní tiskárna cenin, výroba nových občanských průkazů bude záležitostí jednání s podnikem,“ vysvětluje Korbel.

Výměna občanských průkazů za nové bude probíhat průběžně ve standardním režimu, což obnáší cca 1,5 milionů nově vyrobených průkazů ročně. Průkazy s elektronickým čipem by měly lidem umožnit přihlášení do různých systémů státní správy a vyřizování některých záležitostí bez návštěvy úřadu.

ebf - tip - debata

Zatímco ještě na podzim vypadalo schvalování záměru ministerstva vnitra jasně, dnes se situace komplikuje. Schválení se odkládá kvůli návrhu na zamítnutí vládní novely, který podal ve druhém čtení poslanec ANO Ivan Pilný. Průkazy s čipem označil za zastaralou technologii. O dalším osudu normy by mohla dolní komora rozhodnout v příštích dnech.

Čtěte také:

Nový šéf Státní tiskárny cenin: Stěžejní bude výroba nových občanek

Babiš určil šéfem Státní tiskárny cenin Hebelku

Účtenkovka netáhla. Do tendru na Babišovu loterii se přihlásila jen Sazka


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).