Menu Zavřít

Státní zástupci: Že by Babiš ve Švýcarsku ovlivňoval svého syna? Toho se nebojíme

18. 11. 2018
Autor: Hynek Glos, Euro

Městské státní zastupitelství v Praze nevidí žádný konkrétní důvod k tomu, aby premiérovi zakázalo styk se synem Andrejem Babišem juniorem, dosud nevyslechnutým spoluobviněným v kauze Čapí hnízdo. Týdeníku Euro to řekl mluvčí Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Obviněný šéf ANO a předseda vlády odcestoval za svým spoluobviněným synem do Švýcarska včera nad ránem a sešel s ním už dopoledne.

„Andrej Babiš starší nemá uložen zákaz vycestování do zahraničí, může tedy z ČR vycestovat bez omezení,” uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství Cimbala.

Státní zástupci tedy nevyužili možnost podat návrh na vzetí Andreje Babiš do vazby z koluzního důvodu ovlivňování dosud nevyslechnutých svědků. Nevyužili ani mírnější možnost uložení některého z předběžných opatření, například zákazu styku s určitými osobami. Pak by totiž Andrej Babiš mohl vycestovat do Švýcarska pouze v doprovodu orgánu činného v trestním řízení.

Státní zástupci se nedomnívají, že byl naplněn důvod koluzní vazby. „V této části lze přiblížit judikovaný závěr Ústavního soudu, že musí být zjištěny konkrétní skutečnosti odůvodňující obavu, že obviněný bude ovlivňovat nebo jinak mařit objasňování skutečností rozhodných pro trestní řízení. Nepostačuje existence dosud nevyslechnutých osob,” vysvětlil Cimbala.

Státní zastupitelství nevidí důvod pro vzetí do vazby, její nahrazení ani pro uložení některého z předběžných opatření, i přestože Andrej Babiš starší a Andrej Babiš mladší dosud prezentovali v médiích velmi odlišná stanoviska na vývoj celé kauzy a Andrej Babiš mladší dokonce žádal redakci Seznam Zpráv o zprostředkování kontaktu s policií tak, aby mohl vypovídat. Navíc se redakci svěřil, že má obavu z nátlaku svého otce.

MMF24

Týdeník Euro se spojil i s advokátem Andreje Babiše Michaelem Bartončíkem. „Obsah rozhovoru mého klienta s panem Babišem mladším ve Švýcarsku neznám. K celé kauze se dále nechci vyjadřovat,” uvedl Babišův advokát. Šéf hnutí ANO a předseda vlády se podle informací týdeníku Euro se svým synem setkal už včera dopoledne.

O kauze Andrej Babiš mladší čtěte více:

Zeman jednal s Hamáčkem a Faltýnkem. Kauzu Babišova syna prý považuje za mediální záležitost

Poslanci ANO stojí za Babišem. Vládu podpoří při hlasování o nedůvěře

Babiš by měl skončit, myslí si většina Čechů. Premiér přichází i o své voliče

Babiš kauzu údajného únosu syna ustojí, myslí si bookmakeři. Věří tomu i sázkaři

Nemocné děti mocného otce

Premiér potvrdil, že jeho syn byl na Krymu, nešlo prý ale o únos. Babiš mladší trpí schizofrenií

Senát vyzval Babiše k rezignaci, usnesení podpořili i sociální demokraté

Protopopov: Babiše mladšího jsem odvezl kvůli tlaku médií, nebyl to únos

Pokud padne vláda, pověřím sestavením nové znovu Babiše, oznámil Zeman

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).