Menu Zavřít

Státu poradí Deloitte a Cameron McKenna

15. 8. 2008
Autor: Euro.cz

Prodej ČSA

Při prodeji Českých aerolinií (ČSA) bude státu radit již dříve favorizovaný tandem Deloitte/Cameron McKenna. Do tendru, které ministerstvo financí vypsalo koncem května, se přihlásili pouze dva zájemci: Deloitte/Cameron McKenna a McKinsey/AK Toman, Devátý & Partneři. Týdeníku EURO to potvrdil náměstek ministra financí Ivan Fuksa s tím, že oficiální oznámení resort učiní až po uplynutí odvolacích lhůt.
Konsorcium vedené poradenskou firmou Deloitte vyhrálo přesto, že nabízelo vyšší cenu (1,9 procenta z čisté prodejní částky za ČSA) než jeho konkurent (1,3 procenta). Stát z privatizace ČSA očekává příjem kolem pěti miliard korun.
Pro vítězné duo podle informací týdeníku EURO hovořily větší zkušenosti a lepší reference. Navíc firma Deloitte pro ministerstvo financí začátkem letošního roku vypracovala rozsáhlou analýzu o prodeji ČSA.
Rozhodování o vítězi tendru na poradce při prodeji ČSA trvalo o více než měsíc déle, než se počítalo. Stejně jako u privatizace státního podniku Letiště Praha i prodej ČSA už nabral několikaměsíční skluz vůči původnímu harmonogramu.
Týdeníku EURO se podařilo zjistit jména členů meziresortní komise, která posuzovala a hodnotila předložené nabídky (viz tabulka). Ministerstvo financí jména odmítlo zveřejnit kvůli ochraně členů komise před případným lobbingem.

Tabulka
Lobbisté, pozor!
Členové komise na výběr poradce pro prodej ČSA
Tomáš Uvíra MF
Igor Fojtík MF
Libor Tejml MD
Josef Kubovský MD
Karel Vilém ÚV

EBF24

Náhradníci
Libor Antoš MF
Jitka Doležalová MF
Jiří Hodač MD
Kateřina Malechová MD
Martin Kocourek ÚV
Pozn.: MF = ministerstvo financí, MD = ministerstvo dopravy, ÚV = Úřad vlády ČR
Pramen: zdroje týdeníku EURO

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).