Menu Zavřít

Stavbaři Bögl a Krýsl čelí v Polsku insolvenci

24. 6. 2013
Autor: E15

Česká stavební firma Bögl a Krýsl se kvůli svým polským zakázkám ocitla v insolvenčním řízení. K soudu přihlásila pohledávku ve výši 257 tisíc korun polská subdodavatelská firma PPHU Gritta. „Ano, byla to problémová subdodávka v jedné naší tamější zakázce,“ potvrzuje mluvčí firmy Kateřiny Plechatá.

Zároveň ale uklidňuje tím, že v jádru jde jen o nedorozumění a s vlastníkem pohledávky se už domluvila. „Jsme s nimi v kontaktu. V současné době vlastně už jen čekáme, až pohledávku stáhnou. Šlo řádově o stovky tisíc, takže to není žádná velká záležitost,“ dodává Plechatá. Polská firma v podání k soudu uvádí jako dalšího věřitele ještě jednu soukromou osobu.

Jedna z větších českých stavebních firem se na polský trh zaměřila před dvěma lety, kdy ji tam nalákaly velké zakázky v souvislosti s dostavbou infrastruktury před fotbalovým

šampionátem. Ředitel firmy Josef Krýsl tehdy uvedl pro časopis Svět průmyslu, že stavebních zakázek v Česku je čím dál méně a soutěží se za ceny, za které stavby nejdou reálně vybudovat. Působení firmy na polském trhu ale v jisté době přitáhlo negativní pozornost polských médií. Společnost se stala terčem kritiky kvůli průtahům při stavbě dálničního úseku mezi Lodží a Varšavou. „Momentálně máme v Polsku už jen dvě stavby, dálnici A2 v úseku Stryków-Konotopa a obchvat města Jastrzębie–Zdrój. Situace na polském stavebním trhu je velmi těžká a složitá. V poslední době se naše zahraniční aktivity přesunuly především na Slovensko,“ říká Plechatá.


Také čtěte:

MMF24

Firma Bögl a Krýsl získala miliardovou zakázku

Stavební firma ušetřila pár tisíc eur... a dálniční most spadl


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).