Menu Zavřít

Stavební firmy, které chtějí v současných podmínkách přežít,

18. 4. 2017
Autor: Euro.cz

musejí změnit svůj stávající způsob řízení. boj o nejnižší cenu láme stavebním firmám vaz.

Pro investory je stále ještě v současné době hlavním kritériem při výběru dodavatele nejnižší cena. Pokud chtějí stavební firmy získat stavební zakázku, velmi často srážejí cenu stavby pod vlastní náklady. Problém je v tom, že se stavební firmy v dobách hojnosti soustředily především na obchodování, přestaly náklady staveb kalkulovat a dnes velmi často netuší, jaká je skutečná nákladová cena stavby. Pokud stavební firmy nákladovou cenu pouze odhadují, nedokážou pak skutečné náklady v průběhu stavby kvalifikovaně řídit ani kontrolovat a na konci stavby zažívají velmi nepříjemná překvapení, která často ohrožují jejich další existenci. Spoléhat na to, že u ostatních staveb tomu bude jinak, je obrovské riziko a stavební firmy musejí své chováni změnit.

Řešením je zavedení procesního nákladového Řízení Jedinou cestou, jak snížit riziko a na současném stavebním trhu obstát, je začít znovu náklady kalkulovat, zprůhlednit uvnitř firmy toky výrobních i režijních nákladů a vytvářet trvalý tlak na jejich snižování. Jedině snížením nákladů lze i při nižších cenách stavebních prací vytvářet potřebný zisk. Řešením je přechod od živelného operativního řízení na procesní nákladové řízení s naprosto jasnými a pevnými pravidly. Při procesním nákladovém řízení jsou veškeré činnosti související s realizací stavby, od zpracování nákladové kalkulace a cenové nabídky přes přípravu a vlastní realizaci až po dokončení stavby, vzájemně procesně provázány. Tím existuje uvnitř informačního systému v každém okamžiku pravdivý obraz o aktuálním stavu kterékoli stavby, a tím i celé stavební firmy. Kvalifikovaně řídit nejen stavbu, ale i celou stavební firmu nelze bez kvalitních a pravdivých informací. Toto v současné době již nelze zajistit ručním zpracováním informací v excelových tabulkách, do kterých je možné zapsat cokoli. Efektivním řešením je zpracování veškerých technických a ekonomických informací stavební firmy v komplexním informačním a řídicím systému IPOS, vyvinutém speciálně pro kvalifikované řízení stavebních firem. Centrální zpracování veškerých vzájemně provázaných informací v jediné databázi snižuje pracnost a výrazně zvyšuje produktivitu práce. Ve strojírenství, kde již takzvaná čtvrtá průmyslová revoluce dávno probíhá, si nikdo úspěšnou strojírenskou firmu bez plného využití informačního systému a výpočetní techniky nedokáže ani představit. Stavebnictví je na tom ve využití výpočetní techniky a informačních systémů při řízení stavební výroby podstatně hůř. Stavební firmy si pod pojmem informační systém představují většinou pouze zpracování účetnictví, případně rozpočtů, bez přímého propojení ekonomických a technických informací o stavbě. Proto mají stavební firmy ve využití informačních technologií pro řízení stavební výroby stále velké rezervy. Ten, komu se podaří včas využít tento potenciál, získá před ostatními velmi zajímavou konkurenční výhodu. Změnit stávající zaběhnuté, ale již nevyhovující metody řízení se nikomu nechce, ale pokud to nedokážou včas, budou mít vážný problém.

ebf - tip - debata

mobilní zaŘízení umožňuje stavbyvedoucím využívat informační systém Aby se dal informační systém využívat pro každodenní řízení stavby i celé firmy, je nutné zajistit výrobním pracovníkům snadný přístup k aktuálním technickým i ekonomickým informacím. Pokud jakákoli důležitá informace o stavbě není jednoduše a kdykoli přístupná, je pro řízení stavby bezcenná. Současný vývoj výpočetní techniky umožnil díky tabletu a mobilnímu připojení k internetu poskytovat stavbyvedoucímu, ale i všem ostatním vedoucím pracovníkům skutečně aktuální informace o průběhu každé stavby. Centrální zpracování veškerých technických i ekonomických informací v komplexním informačním a řídicím systému IPOS bylo v současné době doplněno o mobilní připojení s využitím tabletu. Toto řešení dovoluje stavbyvedoucímu nejen získávat, ale i pořizovat důležité informace pro řízení stavby přímo z terénu. Jednoduché ovládání mobilního zařízení navíc usnadňuje provozním pracovníkům kdykoli využívat informace ze systému IPOS.

Ing. Miroslav Novotný ředitel společnosti IPOS -SOFT, spol. s r. o. www.ipossoft.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).