Menu Zavřít

Stavební produkce v srpnu meziročně klesla o 3,7 procenta. Vzrostlo inženýrské stavitelství

7. 10. 2019
Autor: Hynek Glos/Euro

Stavebnictví v srpnu meziročně kleslo o 3,7 procenta, zatímco v červenci vzrostlo o 6,5 procenta. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů byla srpnová stavební produkce meziročně nižší o 2,4 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Produkce v pozemním stavitelství, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů, ve srovnání s loňským srpnem klesla o 3,8 procenta. Inženýrské stavitelství, které tvoří z velké části dopravní infrastruktura, meziročně vzrostlo o 1,1 procenta.

Meziročně byla druhý prázdninový měsíc zahájena stavba o 3,1 procenta bytů více. Dokončeno bylo o 3,3 procenta bytů víc než v srpnu 2018.

Letošní srpen měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den méně. „Stavební produkce v srpnu klesla a tento pokles byl zčásti způsoben vyšší srovnávací základnou ze srpna minulého roku. Horší výsledek zaznamenalo pozemní stavitelství, produkce na inženýrských stavbách naopak rostla, a zmírnila tak celkový pokles stavebnictví,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Vývoj stavebnictví v Česku:


Zdroj: tradingeconomics.com

Stavební úřady v srpnu vydaly 7356 stavebních povolení, což je meziročně o 1,1 procenta více. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 35 miliard korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2018 vzrostla o 3,3 procenta. Stavět se začalo 3294 bytů, o 3,1 procenta víc než za stejné období loni. „V rodinných domech došlo k růstu počtu bytů o 3,3 procenta, v bytových domech byl zaznamenán růst počtu zahájených bytů o 1,2 procenta,“ konstatovali statistici. Počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 3,3 procenta a činil 3013 bytů. V rodinných domech činil nárůst 0,3 procenta, v bytových domech 8,1 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v srpnu meziročně zvýšil o 0,7 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 5,2 procenta.

Čtěte také:

Stavbařům chybí lidé, 13 procent zakázek dokončují se zpožděním

Stavebníkům chybí základní surovina. Firmy řeší, jak stavět z pouštního písku

Objem veřejných stavebních zakázek byl loni nejvyšší od roku 2009. Nejúspěšnější byl Metrostav

Praha se staví proti návrhu stavebního zákona. Je nedodělaný, tvrdí radní

EBF24

Zahraniční obchod Česka skončil v srpnu s přebytkem 8,6 miliardy korun

Průmysl v Česku v srpnu klesl o 3,8 procenta. Snížila se výroba elektronických přístrojů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).