Menu Zavřít

Stavební spořitelny letos poskytnou úvěry za 65 miliard korun, vzroste i počet smluv

21. 11. 2018
Autor: Profimedia.cz

Asociace českých stavebních spořitelen očekává, že stavební spořitelny letos poskytnou úvěry zhruba za 65 miliard korun. Loni to bylo podle údajů ministerstva financí 55,3 miliardy korun. Asociace čeká letos i nárůst počtu nových smluv. Těch by spořitelny mohly poskytnout přibližně půl milionu. Loni to bylo asi 426 tisíc.

Pro příští rok asociace očekává další nárůst zájmu o nové smlouvy. spořitelny by jich mohly uzavřít mezi 500 tisíci až 600 tisíci, uvedl předseda asociace Jan Jeníček. Nahrává tomu situace na hypotečním trhu, kde Česká národní banka zpřísnila podmínky pro jejich poskytování. ČNB požaduje po žadatelích o hypotéky naspořené vlastní prostředky a stanovila limity pro míru jejich zadlužení.

„Rok 2018 je opravdu výjimečný. Výsledky budou hodně nad původní prognózou a považujeme je za mimořádné. Proto se domníváme, že zejména úvěrové obchody se v roce 2019 spíše normalizují k situaci roku 2017,“ uvedl Jeníček.V roce 2019 by tak mohl objem nových úvěrů klesnout zhruba k 50 miliardám korun.

Stavebnímu spoření nahrává i růst úrokových sazeb. „Klient si přitom uzavřením smlouvy o stavebním spoření kupuje pevnou úrokovou sazbu, kterou dostane u úvěru ze stavebního spoření,“ upozornil Jeníček. Ze zákona totiž mají klienti u stavebních spořitelen sazbu u úvěrů ze stavebního spoření pevně danou smlouvou a činí maximálně tři procentní body nad sazbou spoření. Úroky u úvěrů přitom podle očekávání ekonomů příští rok nadále porostou kvůli pokračování růstu sazeb ČNB. „Klienti stavebních spořitelen tak mohou v budoucnu získat úvěry na bydlení i bez zajištění nemovitosti v podobné sazbě, jako budou nabízet hypoteční úvěry,“ dodal.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak poskytnou klientovi, většinou půjčují. Úrokové sazby závisejí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

Uvažujete o hypotéce? Spočítejte si její výši v kalkulačce

ilustrační foto

CIF24

Dále čtěte:

Omezená nabídka a nová pravidla ČNB ženou ceny nových bytů vzhůru

Banky zpřísní úvěrové standardy domácnostem, u firem zůstanou beze změny

Zájem o úvěry u stavebních spořitelen rapidně roste, lidí si půjčují větší částky

50 tisíc migrantů. Hypotéku letos refinancuje rekordní počet Čechů

Objem úvěrů na bydlení letos vzroste o 100 miliard, odhaduje Rusnok

Ilona Švihlíková: Můžeme si dovolit recesi? Centrální banky jsou bez střeliva

ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).