Menu Zavřít

Stavební spořitelny letos uzavřou přes půl milionu smluv, objem úvěrů klesne

5. 2. 2019
Autor: Michael Tomeš, E15

Zájem o smlouvy o stavebním spoření by měl letos růst a spořitelny by mohly uzavřít přes půl milionu nových smluv. Objem nových poskytnutých úvěrů by měl přesáhnout 65 miliard korun, což bude naopak meziroční pokles. I tak stavební spořitelny čeká další velmi dobrý rok, uvedl na předseda představenstva českomoravské stavební spořitelny Tomáš Kořínek. ČMSS je největší stavební spořitelnou na českém trhu.

Loni stavební spořitelny poskytly úvěry za 72,7 miliardy korun, což byl meziroční růst o 22 procent. Rovněž zájem o nové smlouvy o stavebním spoření vzrostl, a to o 14 procent na zhruba 486 tisíc.

Podobné odhady již dříve uvedla Asociace českých stavebních spořitelen. Podle ní objem úvěrů letos klesne v řádu jednotek procent. Zároveň očekává růst zájmu o nové smlouvy díky rostoucím úrokovým sazbám a potřebě vlastních peněz pro získání úvěru na bydlení.

„Mezi zajištěnými produkty stavební spoření stále nabízí nejvyšší výnos a k žádnému dramatickému růstu spořicích sazeb jiných produktů podle nás nedojde. Stavebním spořitelnám navíc může nahrávat fakt, že na pořízení vlastního bydlení bude nutné mít naspořenou část hodnoty nemovitosti,“ uvedl Kořínek.


Uvažujete o hypotéce? Spočítejte si její výši v kalkulačce

ilustrační foto


V případě úvěrů byl loňský rok podle něj mimořádný. „Nezopakuje se především kvůli regulaci úvěrů na bydlení, přesto čeká stavební spořitelny další velmi dobrý rok. I tak by měl rok 2019 patřit mezi nejlepší úvěrové roky za posledních deset let,“ uvedl. Dodal, že spořitelny v posledním roce držely své průměrné sazby pod úrovní hypoték a letos by sazby u úvěrů spořitelen být až o půl procentního bodu nižší než u hypoték.

ebf - tip - debata

Českomoravská stavební spořitelna vznikla v roce 1993, aktuálně má zhruba 1,3 milionu klientů. Akcionáři ČMSS jsou ČSOB (55 procent) a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG (45 procent).

Přečtěte si také:

Cizinci koupí až čtvrtinu nových bytů v Praze. Atraktivní je pro ně centrum

Cena za úspěch. Pražské nemovitosti se stávají trofejními aktivy

Praha odebere městské byty soudcům a státním zástupcům. Pronajme je sociálně slabým

Tři pětiny bytového trhu v Praze si mezi sebe rozdělila desítka developerů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).