Menu Zavřít

Stavebnice se stěhují do ČR

9. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Lego

EBF24

PRAHA (mat) - Dánský výrobce hraček Lego stěhuje kvůli finančním problémům výrobu a distribuci do České republiky. Kompletní produkce ze Švýcarska, kde o práci přijde přes 250 zaměstnanců, se již v prvním pololetí příštího roku přesune do továrny Lego v Kladně. Zároveň dánská společnost zavře pět distribučních center v Německu, Francii a Dánsku. Celoevropské centrum bude externě řízeno společností DHL a vznikne začátkem roku 2006 v blízkosti Prahy.
„Po rozsáhlé hloubkové analýze naší produkční struktury jsme došli k závěru, že je pro nás výhodnější výrobu soustředit do jedné oblasti. Produkční náklady ve Švýcarsku navíc nebyly konkurenceschopné s východní Evropu či Čínou,“ řekla týdeníku EURO mluvčí společnosti Lego Charlotte Simonsenová. „Důvodem, proč přesouváme distribuci, je zejména blízkost České republiky k našim hlavním odběratelům,“ dodala.
Jak nákladný bude přesun pro společnost a o kolik zaměstnanců se rozroste kladenská továrna, Simonsenová zatím nedokázala říct, stejně jako výši úspory, kterou Lego od nové strategie očekává. Firma zaznamenala v prvním pololetí roku 2005 ztrátu přesahující dvacet milionů eur.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).