Menu Zavřít

Stavebnictví po výjimečném lednu zpomalilo. Únorový růst činil 9,4 procenta

6. 4. 2018
Autor: čtk

Stavební výroba v Česku v únoru zpomalila meziroční růst na 9,4 procenta po lednovém růstu o 33,6 procenta. Produkce se zvýšila v pozemním stavitelství, a to o 11,6 procenta, naopak v inženýrském o procento klesla. V meziměsíčním srovnání bylo stavitelství po vyloučení sezonních vlivů reálně vyšší o 0,6 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad.

Stavební úřady vydaly meziročně méně stavebních povolení, jejich počet se snížil o 6,2 procenta na 5543. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 26,5 miliardy korun a ve srovnání s loňským únorem vzrostla o pětinu.

Počet zahájených bytů meziročně vzrostl o 29,6 procenta na 2591 bytů. O 28,4 procenta byl vyšší i počet dokončených bytů, dostavělo se jich 2372.

„Výkony stavebnictví zaznamenaly v únoru solidní meziroční růst druhý měsíc v řadě. Na rozdíl od ledna se o něj zasloužila výhradně pozemní část stavitelství. Ovšem jednoprocentní meziroční pokles v inženýrském stavitelství je možné považovat za úspěch s ohledem na podprůměrné únorové teploty,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Cz Construction Output

Zdroj: IEconomics.com

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v únoru meziročně zvýšil o 0,4 procenta, jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda oproti loňskému únoru vzrostla o 4,7 procenta na 31 370 korun.

Podle Sobíška má stavebnictví našlápnuto k růstu i v dalších měsících. Zpočátku bude podle něj tahounem hlavně výstavba bytových a nebytových domů, zatímco ve druhé polovině roku přijde impulz z inženýrské části odvětví. To je tvořeno z velké části dopravní infrastrukturou. Celoroční růst odhaduje na čtyři až pět procent. „Pro rychlejší růst chybí nejen zakázková náplň. Limitem jsou i kapacity firem, které v letech stavebního půstu nuceně zeštíhlely,“ doplnil Sobíšek.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka zůstává výhled pro stavebnictví mírně pozitivní, i když ve hře je výrazný rizikový faktor v podobě veřejných zakázek. „Na úroveň výstavby roku 2008 se stavebnictví ani letos nemá šanci dostat. Na druhou stranu se může letos stavět alespoň v takovém rozsahu jako v roce 2015, kdy stavebnictví těžilo z dočerpávání evropských fondů,“ podotkl Dufek.

MMF24

Revoluce ve stavebnictví: od roku 2022 musí být státní zakázky zpracovány digitálně

 Stavebnictví - ilustrační foto

Dále čtěte:

Vylepšete dopravní infrastrukturu, vzkázal Česku americký generál

Výstavba dálnic v Česku vázne. Kde se bude stavět letos?


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).