Menu Zavřít

Stavebnictví se díky teplu vrátilo k růstu. V lednu stouplo o třetinu

15. 3. 2018
Autor: Mladá fronta

Stavební výroba v Česku se po prosincovém revidovaném poklesu o 1,1 procenta vrátilo v lednu k meziročnímu růstu, když především díky mimořádně teplému počasí stoupla o 33,6 procenta.

Příznivé klimatické podmínky umožnily stavbařům dělat veškeré stavební práce, zvýšila se tedy produkce v pozemním i inženýrském stavitelství. V meziměsíčním srovnání bylo stavitelství po vyloučení sezonních vlivů reálně vyšší o 0,8 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Podle statistiků lednové stavebnictví z dlouhodobého hlediska představuje nejslabší příspěvek ve stavební sezoně, když tvoří zhruba čtyři procenta z celkového úhrnu za rok, a na výkyvy počasí je mimořádně citlivé. Letošní první měsíc měl ale v porovnání s loňským lednem nesrovnatelné klimatické podmínky, leden 2017 byl teplotně výrazně podprůměrný, zatímco ten letošní byl s průměrnou měsíční teplotou 1,8 stupně čtvrtým nejteplejším lednem od roku 1961. Vzhledem k příznivému počasí se tak pozemní stavitelství meziročně zvýšilo o 30,9 procenta a inženýrské o 47,7 procenta.

Cz Construction Output

Zdroj: IEconomics.com

„Aktivita ve stavebnictví je v zimních měsících kvůli klimatickým podmínkám velmi nízká. Pokud ale nemrzne, může spousta stavebních činností pokračovat. A to se právě stalo v letošním lednu. V relativně nízkých měsíčních objemech stavební produkce se můžou tyto vlivy promítat do takto obrovských výkyvů meziroční dynamiky,“ uvedl analytik Komerční banky Marek Dřímal, podle něhož ale rozhodně nejde o začátek nějakého boomu ve stavebnictví, v porovnání s prosincem stavebnictví po očištění o sezonní vlivy vzrostlo totiž jen o 0,8 procenta. „V letošním roce musí stát mimo jiné vyčerpat část peněz z evropských fondů. Zároveň se blíží volby do místních zastupitelstev, což by mohlo rozhýbat útraty velmi přebytkových místních rozpočtů,“ uvedl dále Dřímal. Letos očekává růst stavebnictví o sedm procent.

Podle analytika společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy se kromě teplého počasí pozitivně projevily jak rychlejší čerpání evropských dotací, tak efekt novely stavebního zákona. „Podobně výrazný růst se podařil naposledy v únoru 2007, kdy vrcholil tehdejší předkrizový stavební boom,“ doplnil Kovanda. V únoru 2007 stavebnictví meziročně vzrostlo o 33,1 procenta.


Revoluce ve stavebnictví: od roku 2022 musí být státní zakázky zpracovány digitálně

 Stavebnictví - ilustrační foto


Stavební úřady vydaly 6045 stavebních povolení, proti loňskému lednu jich tak bylo o 1,4 procenta více. O 20,8 procenta na 26,3 miliardy korun pak vzrostla i orientační hodnota těchto staveb. Meziročně přibylo i bytů, jejichž stavbu dělníci v lednu zahájili. Jejich počet se zvýšil o 23,1 procenta na 2426 bytů. Naopak o 7,8 procenta na 2147 ubylo dokončených bytů.

ebf - tip - debata

Průměrný počet zaměstnanců ve stavebních firmách s 50 a více zaměstnanci se meziročně zvýšil o 0,2 procenta a jejich průměrná hrubá měsíční mzda proti lednu 2017 vzrostla o 10,2 procenta na 33 529 korun.

Dále čtěte:

Počet chybějících bytů v Praze stoupl na 22 tisíc. „Zamrzlých“ projektů jsou stovky

Růst cen nových bytů bude mírnější, tvrdí developeři

Počet zahájených staveb bytů loni vzrostl o pětinu. Nejvíce jich vzniká v Praze


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).