Menu Zavřít

Stavebnictví se v únoru propadlo skoro o čtvrtinu

9. 4. 2010
Autor: profit

Stavební výroba klesla v únoru meziročně o 23,6 procenta, po lednovém poklesu dokonce o 25,6 procenta. Počet zahájených bytů se propadl o 33,2 procenta.

Autor: Martin Siebert

Propad stavební produkce podle Českého statistického úřadu ovlivnilo nepříznivé počasí a úbytek nových stavebních zakázek. „Očekáváme však, že se začátkem stavební sezóny se bude situace lepšit,“ uvedl generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek.

WT100

Pozemní stavitelství, do kterého patří hlavně výstavba budov, snížilo výkon o 29,5 procenta. Inženýrské stavitelství kleslo o 5,5 procenta. Počet vydaných stavebních povolení se v únoru meziročně zvýšil o 0,6 procenta, stavební úřady jich vydaly 7335. Orientační hodnota staveb činila 21,9 miliardy korun a v porovnání se stejným obdobím roku 2009 klesla o 24 procent.

„Podstatný úbytek zaznamenává výstavba nových bytů, která letos zažije slabý rok,“ domnívá se analytik ČSOB Petr Dufek. Na vině je podle něj vysoká nezaměstnanost, stagnace mezd a slabá důvěra spotřebitelů v další vývoj české ekonomiky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).