Menu Zavřít

Stavebnictví v listopadu zpomalilo pokles na 2,3 procenta

6. 1. 2017
Autor: ČTK

České stavebnictví loni v listopadu zpomalilo meziroční pokles na 2,3 procenta z říjnových 8,5 procenta. Stavební úřady vydaly v listopadu více povolení a meziročně bylo dokončeno i zahájeno více bytů. Produkce v pozemním stavitelství vzrostla, v inženýrském naopak klesla. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se stavební produkce snížila o 3,5 procenta. Loňský listopad měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den více. Meziměsíčně stavební produkce očištěná od sezonních vlivů v listopadu stoupla o 2,9 procenta.

V pozemním stavitelství vzrostla produkce v listopadu meziročně o osm procent, v inženýrském se snížila o 17,7 procenta.

Stavebních povolení vydaly úřady proti předloňskému listopadu o 5,7 procenta více, bylo jich 7342. „Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 23 miliard korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2015 se zvýšila o 18,3 procenta,“ uvedli statistici.

Bytů se začalo stavět meziročně o 33,8 procenta více, a to 2677 bytů. V rodinných domech jejich počet stoupl o necelou pětinu, v bytových domech o téměř sto procent.

Dokončených bytů bylo v listopadu o 9,3 procenta více, celkem 2574 bytů. Počet dokončených bytů v rodinných domech mírně klesl, v bytových domech se zvýšil o 16,9 procenta.

Pracovníků ve stavebnictví v listopadu ubylo v podnicích s 50 a více zaměstnanci o 3,3 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 4,5 procenta a činila 38.574 korun.

EBF24


V Česku se na evropské poměry málo staví. Čtěte o tom:

V Česku se málo staví. V EU jsme šestí nejhorší

 Staveniště v Praze na Florenci


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).