Menu Zavřít

Stávka hrozí

5. 4. 2007
Autor: Euro.cz

Škoda Auto

Vedení Škoda Auto se v uplynulém týdnu s odboráři opět nedohodlo na růstu mezd. Firma přišla s návrhem navýšení tarifů o 7,5 procenta od letošního dubna a dalšího růstu o 2,5 procenta od dubna příštího roku. Odbory však návrh odmítly. Obě strany čeká pravděpodobně začátkem týdne další kolo vyjednávání. Mluvčí odborů Jiří Hašek potvrdil, že v případě neúspěchu jsou odbory připraveny jít okamžitě do stávky.
„Na základě jednání je firma schopna v příštím kole předložit ještě mírně vylepšenou nabídku, jež však už bude poslední. Dostaneme se totiž na samou hranici toho, co si Škoda Auto může dovolit, aby neohrozila svůj další rozvoj a investice v ČR,“ sdělil člen představenstva automobilky Martin Jahn, který je odpovědný za personalistiku.
Podle společnosti by si po započítání dalších složek mzdy - tedy variabilní i zaručené části podnikového bonusu, příplatků a osobního ohodnocení - zaměstnanci v roce 2008 celkově polepšili o 12,5 procenta (v průměru o 3127 korun měsíčně). Průměrná mzda dělníka v automobilce loni činila 22 057 korun, uvádějí odbory.
Odboráři si už dokonce pořídili „hymnu“ s kritickým textem na adresu automobilky. Text složil sám odborový předák Jaroslav Povšík: „Ve středu jsme ji pustili na mítinku, který zahajoval naši stávkovou pohotovost.“

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).