Menu Zavřít

STAVOSTROJ NARUBY

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Restrukturalizace   průmyslu

Ani téměř totální změna výrobního programu nemusí pro podnik znamenat konec. Příkladem může být firma Stavostroj, jejímž hlavním zaměřením byla zbrojní produkce. Strojírny začaly rozvíjet výrobu silničních strojů a dnes se řadí k významným exportérům.

Podnik v Novém Městě nad Metují se sice po revoluci nemusel přeorientovávat na jiné trhy, než na které dosud vyvážel, byl však nucen najít jiné konečné spotřebitele. Až do roku 1993 totiž čtyři pětiny jeho činnosti tvořila zbrojní výroba. Nyní je pro dukce Stavostroje výlučně civilní. Vyrábí a hlavně vyváží silniční vibrační válce, silniční frézy, kompaktory a pneumatikové válce.

Struktura výrobků se tedy kompletně změnila, a tím pádem musel dostat novou podobu i marketing. Hledala se také nová prodejní síť. Management podniku si uvědomuje, že v žádném případě nesmí ustat vývoj nových výrobků. Ročně na tuto oblast věnuje zhruba třicet milionů korun. I proto letos může představit čtyři zcela nové stroje a devět modifikací. A pětadvacetitunové vibrační válce vyrábí kromě Stavostroje na celém světě už jenom dva další podniky.

Při vývoji nových výrobků Stavostroj spolupracuje i se svými zákazníky, například s firmou Stavby silnic a železnic, (SSŽ), jež patří mezi nejvýznamnější odběratele. Ta nejenom, že nové výrobky na základě dohody odzkouší, ale účastní se d iskuse i o tom, jaké stroje by se měly vyrábět. „Při nákupu samozřejmě srovnáváme ceny různých výrobků. A Stavostroj má poměrně dobrou nabídku za relativně přijatelné ceny, potvrdil Jaroslav Tůma ze SSŽ.

Silný majitel

Firma v Novém Městě nad Metují byla privatizována ve druhé vlně kuponové privatizace. Dnes je jejím hlavním vlastníkem investiční společnost EPIC Holding. Dalším akcionářem je člen představenstva podniku Milan Jurčeka, jenž disponuje patnácti procenty.

EPIC Holding vlastnil určitý podíl ve Stavostroji již od roku 1996, loni se rozhodl posílit svoji pozici tím, že ve společnosti navýšil základní jmění o 116 milionů korun na současných 348 milionů. Nyní vlastní už dvaasedmdesát procent akcií.

Strategií investiční společnosti, jejíž mateřská společnost sídlí v Rakousku a investuje převážně do energetiky, je shromáždit velký balík akcií, dát podnik po všech stránkách do pořádku a pak svůj podíl se ziskem prodat.

Finanční ředitel společnosti Vlastislav Pánek soudí, že EPIC má zájem, aby se Stavostroj dal po všech stránkách do pořádku. „Rozhodně nás netunelují, nemusíme jim platit za poradenství ani jiné obdobné činnosti, ujišťuje.

EPIC Holding měl od počátku záměr investovat do tuzemské strojírenské firmy a hledal vhodný objekt. Stavostroj zvítězil ze dvou hlavních důvodů: akcie byly podhodnocené, a tak byla jejich cena velmi nízká. Podnik navíc splňoval základní parame try budoucího úspěchu - produkoval výrobek, který je prodejný.

Investiční společnost se ovšem netají tím, že není strategickým investorem. Nyní se její působení dostalo do poslední fáze a zvažuje, co bude dál. „Léčili jsme jejich neduhy, teď dokončujeme marketing, uvedl Tomáš Kopic z EPIC Holdingu. Podni k se podle něho dostal již do celkem stabilní situace, nyní zbývá pevně se usadit na trhu Spojených států amerických a v západní Evropě. Potom prý bude atraktivní pro případné zájemce.

Přiškrtit dluhy

Stavostroj se také jako mnohé jiné podniky v minulosti potýkal s obrovskými dluhy, navíc situaci zhoršovalo, že přišel o čtyři pětiny svého výrobního programu.

Podniku i nadále leží na krku speciální haly na výrobu podvalníků, jejichž produkce se z titulu vyšší moci zastavila na přelomu let 1993 a 1994. Takto umrtvené kapacity však momentálně přinášejí jen vysoké fixní náklady. Vedení, které poč ítá s budoucím strategickým partnerem, je nechce zatím prodávat ani pronajímat, protože leží uvnitř areálu. „Rozhodně hledáme silného strategického investora v oboru, prodej by se měl uskutečnit zhruba do dvou let, upřesnil Tomáš Kopic. Nový p artner by tedy měl umět zcela využít kapacity podniku, a podstatně tak zvýšit tržby.

Během loňského roku se přistoupilo k dalším radikálním opatřením, jež měly za cíl snížit úvěrové zatížení. „Když jsme do Stavostroje vstoupili, měl ohromné dluhy z počátku devadesátých let, jenom úrokové náklady dosahovaly osmdesáti milionů ko run, uvedl Kopic.

Nejenže se snížil počet zaměstnanců na dnešních sedm set devadesát a změnily se některé nepříliš efektivní výrobní procesy, ale výrazně se zredukovala i zadluženost. V průběhu roku 1998 se celkové úvěrové zatížení snížilo o téměř sto osmdesát milionů korun na dnešních čtyři sta třicet milionů. „Výše cizích zdrojů se tak dostala pod polovinu bilanční sumy, tak jak by to v podniku mělo správně být, dodal Kopic. Za pomoci Citibank, jež je pro Stavostroj hlavním finančním ústavem, a Komerční banky se přefinancovaly všechny úvěry. A to má za následek především radikální úsporu úroků.

V dalším kroku vedení podniku přistoupilo k očistě od neobrátkových zásob, které jenom vážou tolik potřebné finance a svazují ruce. Loni totiž poprvé, a to i díky slušnému šestapadesátimilionovému zisku, vznikl prostor, aby se odepsa l nepotřebný majetek a nabídl k odprodeji. Firma tedy vytvořila na zásoby s obrátkou delší než jeden rok (zůstaly ve Stavostroji převážně z let 1993 a 1994, kdy se zrušila výroba podvalníků) opravné položky v pětapadesátimil ionové výši. Podnik se tak po několikaleté mravenčí práci dostal ústy svého majitele po obrovské ztrátě v roce 1993 do poklidných černých čísel.

Hledáme další trhy

Obrat firmy loni dosáhl zhruba osmi set sedmi milionů korun a to je o něco horší výkon než v předchozích letech. V minulosti byly totiž hlavními obchodními partnery Stavostroje země třetího světa, například v roce 1995 se podniku podařilo přežít jenom díky jedinému kontraktu do jižní Asie. Do tohoto regionu Stavostroj i v následujících letech vyvážel téměř čtyřicet procent výroby. Ale po finanční a měnové krizi jihovýchodní Asie firma skokem přišla o třetinu trhu. A podobný vývoj měl i export do Ruska.

Proto musel podnik najít náhradu. Loni vyvezl celkem devadesát dvě procenta své výroby do devětačtyřiceti zemí světa, nejvýznamnějšími obchodními partnery jsou tradiční území - Německo, Maďarsko, Polsko, Austrálie. Tam míří tři pětiny celkového vývozu. Stroje značky Stavostroj se však používají i ve Spojených arabských emirátech, v Jihoafrické republice, v Irsku, ve Velké Británii, a dokonce i v Ománu, v Nepá lu či v Etiopii.

Protože nyní prožívají stavební boom snad jenom Spojené státy americké, snaží se management Stavostroje proniknout i na tento rozsáhlý trh. V první linii chtějí novoměstské strojírny navázat kontakt s firmami s vlastní prodejní sítí, jež by si doplnily svoji produkci o výrobky Stavostroje. Ve druhé linii pak budou usilovat o spolupráci s významnou americkou firmou, jež stojí vysoko na žebříčku v oboru stavební techniky. Tato mezinárodní společnost by jim měla na základě exkluzivity pomoci s prodejem na celém světě. Vlastislav Pánek zatím nechtěl prozradit jméno této firmy, údajně z obav před konkurencí. Nicméně jednání se prý chýlí k úspěšnému výsledku.

Jak prodávají

Zahraniční prodej Stavostroje je postaven na síti dealerů, kteří fungují na základě smlouvy o spolupráci. Pokud se jim podaří splnit během jednoho až dvou let dané podmínky, tak s nimi Stavostroj podepíše dlouhodobý kontrakt. Další část produkce, zejména do Číny, Austrálie, Francie, Itálie a na Kypr, podnik exportuje již pátým rokem pomocí obchodní společnosti STAMART Praha. Prostřednictvím této firmy ročně vyveze zboží za zhruba dvě stě milionů korun. „V porovnání se zkušenostmi i s jinými typy výrobků, musíme říci, že zboží Stavostroje je konkurenceschopné kvalitou i cenou, pochvaluje si spolupráci prokurista společnosti STAMART Pavel Vlach.

Stavostroj se ale nesnaží prodávat za každou cenu. Po nepříjemných zkušenostech (dosud má v pohledávkách třináct milionů korun) si každou platbu hlídá. „Všechny pohledávky máme finančně zajištěny, za poslední tři roky jsme nevyvezli nic finančně ne krytého a pohledávky se nám vždy podařilo realizovat v inkaso, zdůraznil Vlastislav Pánek. Stavostroj přitom využívá služeb Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP), což je nezbytné zejména u odběratelských úvěrů. Finanční ředitel si však postěžoval, že některá teritoria, například Litvu, EGAP odmítá pojistit.

Firma se musí konkurenci přizpůsobit i v platebních podmínkách, proto obchoduje nejen za zálohové platby, ale i akreditiv s odloženou splatností, odběratelský úvěr, splatnost faktur se prodlužuje. Ve světě jsou totiž běžné lhůty splatnosti od půl roku do sedmi let, a proto část úvěrového zatížení padá na vrub vývozních platebních podmínek. V tomto bodě Stavostroji pomáhá zejména Citibank, která financuje konkrétní pohledávky a kontrakty.

Úkoly na příští léta

MMF24

Letos vedení podniku očekává, že se podaří navýšit tržby alespoň o deset procent. Vzniká totiž nová prodejní síť v Rakousku, ve Španělsku a v Portugalsku, něco by se mělo podařit prodat i na trhu USA. Stavostroj tak vlastně začíná nap lňovat poslední krok své stabilizace. Když se mu podaří usadit se v západní Evropě a v USA, nebude již objem prodejů tak kolísat. Protože tuzemské veřejné zakázky budou i letos minimální, měl by podíl exportu na celkových výkonech dosáhnou t alespoň stejné úrovně jako vloni.

Základním úkolem pro rok 2000 je dotáhnout do konce spolupráci se silným partnerem na území USA a udržet si postavení na již získaných teritoriích. Stavostroj rovněž očekává oživení v jihovýchodní Asii a stabilizaci ruské ekonomiky. Po konsolidaci národních ekonomik by se chtěl tedy na tyto trhy vrátit. Mezitím však musí dobudovat obchodní síť v západní Evropě, úspěšně dokončit dlouhodobý plán vývoje nových výrobků a zavést nový informační systém, jenž zlepší kontrolu toku zásob.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).