Menu Zavřít

Stažená žaloba na finanční úřad

12. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Mittal Steel Ostrava

O firmu Mittal Steel Ostrava se zřejmě již brzy začne po finančním úřadu zajímat i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Respektive o to, jak firma určovala ceny koksu své dceřiné společnosti Vysoké pece Ostrava. Mittal Steel Ostrava koncem loňského roku dostal od finančního úřadu v Ostravě pokutu 2,4 miliardy korun, údajné porušení zákona o cenách, když Vysokým pecím účtovala přemrštěné ceny za dodávky koksu.
„Nevylučuji, že se tímto případem budeme znovu zabývat,“ uvedl šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina. Úřad vyčkává, jak v celé záležitosti rozhodne ministerstvo financí. K této instituci se totiž ocelárny proti rozhodnutí finančního úřadu odvolaly. Resort financí musí do konce ledna platnost pokuty potvrdit, nebo naopak sankci zrušit. „Když se objeví nové argumenty, tak spis Mittal Steel Ostrava a ceny koksu znovu otevřeme,“ vysvětlil Pecina. ÚOHS již v minulosti tuto kauzu šetřil. „Ještě před mým příchodem si nechal vypracovat studii, zda Mittal porušil při stanovování cen koksu zákon o ochraně hospodářské soutěže. Znalec konstatoval, že nikoliv,“ řekl Pecina.
Mittal Steel Ostrava s pokutou od finančního úřadu nesouhlasí. Tvrdí, že je vykonstruovaná a nesmyslná. Firma též uvedla, že kromě odvolání k ministerstvu financí zvažuje i další kroky, jak se pokutě bránit. Jednou z možností je i žaloba.
Mittal Steel Ostrava zažaloval finanční úřad v Ostravě u tamního Krajského soudu již loni. Požadoval, aby soud přikázal úřadu zdržet se jakýchkoliv úkonů, které spočívají v uskutečnění cenové kontroly za léta 2003 a 2004. Tedy za období, za něž pokutu dostal. Navíc zažádal soud, „aby žalovanému zakázal zahajovat další cenové kontroly, které by se svým předmětem shodovaly s cenovými kontrolami již provedenými a řádně skončenými“, jak stojí v usnesení Krajského soudu v Ostravě, které má týdeník EURO k dispozici. Mittal však žalobu 11. prosince 2006 stáhl, což zdůvodnil mimo jiné tím, že není aktuální, neboť v této záležitosti pravomocně rozhodlo ministerstvo financí. „Respektive ve veškerých procesních úkonech žalovaného vůči žalobci v této věci,“ píše se v usnesení soudu. V té době přitom ministerstvo financí přezkoumávalo odvolání oceláren.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).