Menu Zavřít

Steak jistě, na dezert zapomeňte

5. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Kvalitní restaurace již vznikají i mimo pražské centrum

Do Michle se tak často nedostanu, upřímně řečeno, ani zajímavé restaurace bych v téhle čtvrti nehledal. Když jsem se však doslechl o Dock House nedaleko michelské pekárny, zaujalo mě, že tato restaurace má dobré renomé a ceny v ní jsou prý neuvěřitelné. To byla dostatečná motivace prověřit, kolik je na těchto tvrzeních pravdy.
Ovšem již v malém baru hned za vchodem trochu váhám. To že má být znamenitý steak house? Vždyť je tu pár stolků, „kafemat“, shluk lahví s nejrůznějším alkoholem a dnes už asi nepostradatelná „plazma“ na stěně. Tomu, že by zde mohla být vyhlášená kuchyně s báječnými steaky, napovídala snad jen fotografie jakéhosi býka - přeborníka. Nevím, byl-li zde sněden, nebo proč vlastně zdobí stěnu baru. Leč příjemná slečna registruje moji bezradnost, vychází zpoza baru, ujímá se mne a vede do hloubi domu. Za krátkou ponurou chodbou se rozjasní a prostor se otevírá do velepříjemného sálu, lákajícího už na první pohled. Jídelní lístek není příliš obsáhlý, nabídka stojí na grilovaném hovězím. Zcela chybějí ryby, za těmi jsem ale nepřišel, znamenám to jen pro úplnost. Mám vybráno, objednáno, je ten správný čas trochu se porozhlédnout.
Lokál působí přívětivě. Vše je pojednané ve světlém dřevě prokládaném tmavými, mocnými trámy. Ty nesou strop a přecházejí do sloupů, zdobících kónicky se zužující boční stěny. V čele pokračuje výstava fotografií skotu, zřejmě jde o „galerii slavných“ z francouzského chovu Charolais, s jehož masem se zde pracuje. Stoly i židle jsou také pořízeny z masivního dřeva, některé desky nesou prostou, ale efektní výzdobu v podobě jakési intarzie - čtverce jiného barevného odstínu. Pro oživení jsou lavice při jedné delší stěně potaženy červeně, stejný barevný tón mají i skrovné kousky pracovního mobiliáře při otevřené kuchyni. Ta - a podlouhlé tubusy svítidel z kosmického kovu - je jediným průnikem současnosti do starosvětské atmosféry lokálů připomínajících americký západ v dnešní představě.
Příjemná servírka donesla můj starter - grilovanou cuketu, lilek a papriku, to vše přelité balsamikem octem. Předkrm, avizoval ho již příjemný odér ohněm „týrané“ zeleniny, je i vcelku umně komponován. Plátky lilku a cukety, signované tmavými pruhy roštu, jsou vyskládané v sympatický vějíř. Dalším prvkem jsou díly červené papriky, umístěné trochu otrocky v přesné geometrické konstrukci. Aby pohled byl ještě pestřejší, zvedá se uprostřed snítka s pocuchanými svěže zelenými lístky - nejsem si už jist, zda šlo o polníček. Chuť měla očekávanou skladbu, málo důrazný lilek mohl být o čárku dvě propečenější. Do skladby příliš nepromluvil, znamenatelná byla právě jen jeho nedostatečná úprava a jistá „blátivost“ dužiny. Ostatní zelenina se ve spektru ukázněně střídala v poskytnutí chuťového prožitku. Cuketa s lehýnce nasládlým valérem se o malý schůdeček dostala před lilek, opravdový „život“ vnesla teprve paprika. Oloupaná a zcela čerstvá zůstala v chuti typicky pikantní, příjemně dosladka laděná, bez nejmenší stopy hořkosti. Mírně nahořklé lístky salátu s trávovou příchutí se postaraly o správné naladění pohárků pro to, co přijde vzápětí.
Zatímco jsem se zabýval prvním chodem, změna vůně od grilu mne informovala o přípravě chodu druhého. Dopřál jsem si grilovaný steak ze svíčkové se slaninou, pečenými tomaty na rozmarýnu, černými olivami, červenou cibulkou a fazolkami. Základ, na kterém se usadil řádný kus masa, byl směsicí fazolek, červené cibulky a černých prstýnků oliv. Celý steak byl „oděn“ do plátku jen zlehka opečené slaniny. Korunku tvořil do slaniny vetknutý drobný dřevěný kosodélník s ohněm vypáleným způsobem úpravy. Na to mém stálo „rare“. A maso bylo skutečně takové, jaké jsem si přál. V řezu přecházelo od propečeného okraje, jen mělce propečeného, do teplem jen málo tknutého středu. Tón chuti se nesl v podobném spektru. „Pečená“ chuť se stigmatem žáru se setkala se zemitou, krví poznamenanou chutí středu válcovitého těla steaku. Mám to takhle moc rád, snad je to jakási hodně mlhavá asociace na první pokusy pečení masa z dob, kdy bylo lidstvu dopřáno užívat ohně. Kdy se lidé poprvé zakousli do masa ne už syrového, ale ne ještě zcela propečeného. Fazolky omladily a oživily vějíř chuti, cibule se přidala štiplavě sladkým tónem a hlavní slovo v celém doprovodu mělo rajče. Vneslo do pokrmu čisté znamení jihu, onu typickou škálu chutí Středomoří. V tuto roční dobu překvapivě nenabídlo umělou, skleníkovou pachuť. Teprve když zelenina rozehrála všechny své finesy a zdálo se, že souběh chutí je u konce, přihlásila se slanina. Podržela si jemný, lehce slaný projev, zvolna se rozpouštějící tuk ale výrazně zjemnil rurální výraz hověziny a dodal jí jisté noblesy. Dochuť vyzněla samozřejmě ve prospěch steaku, ale obohacená o všechny ostatní vstupy se nesla v mantinelech kuchařské bravury zdejšího mistra grilu.
Je jen škoda, že jsem nevynechal dezert. Čokoládový krém s višňovou omáčkou se nepovedl. Byl rozbředle mdlý. Višně zase hodně kyselé, chutě se nespojily, každá atakovala patro samostatně a nešťastně.
Nicméně jsem odcházel spokojen, atmosféra hospody je potěšující a navíc cena, kterou mi napočítali - bylo to 516 korun -¨, dala na epizodu s dezertem téměř zapomenout. Návštěva přinesla sympatické poznání, že i mimo ostře sledované centrum se zvolna rodí kvalitní restaurace.

plus - příjemnou náladu evokující interiér
mínus - do finále nedotažená práce kuchaře

kvalita x cena: 9

Dock House
Michelská 59, 140 00 Praha 4
tel: 261 211 590
e-mail: info@dockhouse.cz, www.dockhouse.cz
Otevírací doba: Po-Ne 11.00–24.00
Počet míst: restaurace 50, kuřácký bar 20, letní zahrádka 30
Druh kuchyně: mezinárodní s orientací na grilovaná masa
Přijímané platební karty: všechny obvyklé
Jídelní lístek: názvy pokrmů v různých jazycích ozvláštněná čeština
Jazyková vybavenost personálu: angličtina
Země původu nabízených vín: Argentina, Austrálie, Brazílie, Česko, Francie, Chile, Itálie, JAR, Nový Zéland, Španělsko, Uruguay

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 17 bodů z 20
Celkem: 54 body ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Mozzarella grilled in dried ham 60g - grilovaná italská mozzarella zabalená v sušené šunce 118 Kč
Bull soup - silný hovězí vývar s čerstvou zeleninou a masem 35 Kč
Seafood salad 180g / 100g - mořské plody na míchaném listovém salátu s limetkovým přelivem 165 / 115 Kč
Penne con carne di manzo 80g - plátky hovězí svíčkové pečené na rozmarýnu s rukolou a tomaty 140 Kč
Sirloin steak 300g - grilovaná roštěná, máslová kukuřice, broklice, mrkev 263 Kč
Grilled chicken breast 200g - kuřecí prsíčko s kůží, bylinkové máslo, máslová kukuřice 176 Kč
Roast pork 200g - grilovaná vepřová panenka na česneku, špenát na víně 183 Kč
Roast pork with dijon sauce 180g - na kousky nakrájená vepřová panenka s dijonskou omáčkou, podáváné
v pánvi s rozpečenou bagetou 188 Kč
Roast calamars 120g - restované kalamáry podávané s domácí majonézou na zelených listech 113 Kč

Výběr z vinného lístku:
Bohemia brut 0,75l 199 Kč
Rulandské šedé, kabinet 2005 Ing. František Mádl - V. Bílovice 183 Kč
Riesling Classic Salton 2004 - Serra Gaúcha Brazílie 374 Kč
Entre-Deux-Mers AOC Château Bonnet 2004 - Bordeaux 403 Kč
Vermentino Toscana IGT Campo al Mare 2004 - Toscana 482 Kč
Sauvignon Blanc Goldwater New Dog 2005 - Marlborough 545 Kč
Côtes de Provence Rosé Pere Anselme 2004 - Provence 339 Kč
Modrý Portugal, jakostní 2004 Ing. František Mádl - V. Bílovice 172 Kč
Cinsault / Shiraz Landskroon Estate 2005 - Paarl 356 Kč
Tannat Merlot Casilla Dorada Jacques et Francois Lurton - Montevideo 415 Kč
Shiraz Classic Reserve Angove´s 2003 - South-Eastern Australia 439 Kč
Rioja DOC Crianza Seleccionada Marques De Caceres 2002 - Rioja 446 Kč
Pinot Noir AOC Lupé-Cholet 2002 - Bourgogne 482 Kč

MM25_AI

Malbec Dona Paula 2004 - Mendoza 518 Kč
Cabernet Sauvignon Medala Real 2003 Chile 653 Kč
Châteauneuf-du-Pape AOC rouge Laurent Charles Brotte 1999 - Côtes du Rhône 910 Kč
Brunello di Montalcino DOCG Castello Banfi 2001 - Toscana 1415 Kč

  • Našli jste v článku chybu?