Menu Zavřít

Štěch hledá u Štěchovic

19. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Banánová republika

ŠTĚCHOVICE (úro) – Kde vzít peníze na reformu veřejných financí a neokrást pracující? Předseda ČMKOS Milan Štěch našel na toto aktuální odborářské dilema svéráznou odpověď. „Navečer u naší šachty zastavila limuzína, vystoupil z ní muž s vzezřením gruzínského aparátčíka a vzal mi z ruky krumpáč. Pak asi hodinu kopal, nic nenašel, nastoupil do vozu a beze slova odjel,“ vypráví svůj nedávný zážitek pan Helmuth Gaenschel, hledač takzvaného štěchovického pokladu. Přihlížející kopáči v hostu poznali šéfa své odborové konfederace.
„Pan předseda a senátor Štěch usilovně hledá přátelské řešení, jak vládě pomoci vyřešit rostoucí schodek státního rozpočtu a zároveň zachovat sociální smír ve společnosti,“ podal vysvětlení tiskový odbor ČMKOS. „Nález nacistických zlatých cihliček by nám jednou provždy vyřešil například problém penzijní reformy,“ prohlásil sám předseda Štěch. Hledání štěchovického pokladu je podle něho první akcí nové odborářské politiky s pracovním názvem Akumulace majetku. Práci prý při tom najdou stovky dělníků.
Podle historiků však existuje riziko, že spolu s pokladem budou objeveny kartotéky původních pracujících, kteří si svůj štěchovický „sociální fond“ založili v roce 1945.

  • Našli jste v článku chybu?