Menu Zavřít

Štědré banky

9. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Penta Mgr.

KL24

PRAHA (rek) - Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK) a Citibank jako aranžér syndikovaného úvěru společně s dalšími bankami podepsaly úvěrovou smlouvu. Syndikovaný úvěr s dobou splatnosti sedmi let dosáhne výše 1,75 miliardy korun. Podílí se na něm kromě Citibank ABN AMRO Bank, BAWAG Bank CZ, Commerzbank, HSBC Bank, HVB Bank Czech Republic, Komerční banka a Raiffeisenbank. Banky o poskytnutí úvěru jevily enormní zájem a celkem nabídly upsání výrazně vyšší, téměř dvojnásobné částky. „Úvěr se podařilo dohodnout za mimořádně výhodných podmínek. Při současných sazbách PRIBOR je úrok zhruba čtyřprocentní,“ řekl Albín Dobeš, ekonomický ředitel SmVaK.
Získané prostředky budou na základě rozhodnutí valné hromady vyplaceny akcionářům, investiční skupina Penta, majoritní vlastník 98,37 procenta akcií SmVaK, však deklarovala jejich použití pro další expanzi ve vodárenství.
V roce 1999 SmVaK ovládla Anglian Water, když získala 54,3 procenta akcií za minimálně 1,4 miliardy korun. Koncem února letošního roku česko-slovenská skupina Penta ve spolupráci s Credit Suisse First Boston odkoupila od Anglian Water její akciový podíl za 1,75 miliardy korun. Lze jen spekulovat, zda úvěr nemá být využit právě na zaplacení tohoto podílu. V dubnu Penta zvýšila svůj podíl v SmVaK odkupem dalšího 44,07podílu od společnosti Suez Enviroment za 1,42 miliardy.

  • Našli jste v článku chybu?