Menu Zavřít

Štědré týdny pro Saab: s obranou podepsal další zakázku za stovky milionů

26. 2. 2019
Autor: MOČR

Pár dnů před Vánoci kontrakt za 949 milionů korun, nyní další za více než 261 milionů. Takhle dává vydělat ministerstvo obrany švédské firmě Saab.

Byla to zřejmě poslední věc, kterou Daniel Koštoval jako náměstek ministra obrany stihl. V úterý 18. prosince 2018 vyrazil do strakonické posádky raketového pluku, kde si sedl za jeden stůl s Kristianem Wallinem ze společnosti Saab, aby spolu podepsali důležitý kontrakt. České vojsko tak získá šestnáct nových protiletadlových kompletů RBS-70NG. „Dodávky v celkové hodnotě 949,023 milionu korun bez DPH se uskuteční v letech 2020 až 2021,“ upřesnilo pak ministerstvo.

Tím ale smlouvy se Švédy nekončí. Přesně o dva měsíce později – v pondělí 18. února 2019 – Koštovalův následovník Filip Říha potvrdil nákup soubojových simulátorů pro pěchotu ze systému Gamer. Tenhle kontrakt pro firmu Saab má hodnotu 261,3 milionu korun bez DPH. „Systém umožní české armádě zvýšit operační schopnosti,“ tvrdí Åsa Thegström, ředitelka sekce výcviku a simulace divize v Saabu.


Přečtěte si:

Tahle armáda není pro mladý. České vojsko znatelně stárne

 ilustrační foto


Pro švédskou firmu šlo o poměrně lehký výdělek, protože ani v jednom případě neproběhlo otevřené výběrové řízení. Zatímco u přenosných raketových zbraní RBS-70NG těžila z toho, že strakonická jednotka už používá starší verzi této technologie, u simulátorů zase mohla děkovat za rozhodnutí z roku 2012. Tehdy ministerstvo obrany pořídilo simulační komplety pro deset transportérů Pandur (celkově přitom používá 107 těchto obrněnců). Nyní podepsaný nákup rozšíří schopnosti simulátoru i pro vojáky v poli.

A takhle nastavená spolupráce společnost Saab těší. „S českými ozbrojenými silami udržujeme dlouhodobé obchodní vztahy. Tato zakázka je důkazem vysoké míry důvěry,“ chválí si kooperaci Krasimira Stoyanova, ředitelka Saabu pro střední Evropu. Ostatní firmy ale tak nadšené nejsou. Třeba ani VR Group, dceřinka státního podniku LOM Praha zabývající se vývojem taktických simulátorů. Se Saabem však nemá podepsanou žádnou dohodu o spolupráci, a proto se k zakázce nedostane.

Čtěte také:

Dobrá zpráva pro Saab: soutěž nebude, obrana dá miliony přímo

 Bojový simulátor - ilustrační foto

ebf - tip - debata

Přečtěte si komentář:

Přízrak Casa

Ondřej Stratilík

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).