Menu Zavřít

Steen Jakobsen: Fiskální útes a kvazi dohoda

4. 1. 2013
Autor: E15

Ke konci roku jsme zažili tradiční manipulaci s indexem S&P 500. Americký Kongres bohužel naprosto selhal v řešení fiskálního útesu.

Senát schválil kompromisní verzi, kterou postoupil Sněmovně reprezentantů, a ať se stane cokoli, co nevidět zde budeme mít diskuzi o dluhovém stropu. A co víc, prezident Obama naznačuje, že zvedne daně nad rámec kompromisního návrhu.

Během dvou týdnů tudíž dojde v USA k velkému střetu. Očekávejte negativní dopad této kvazi dohody na trhy a také si všimněte, že po celý rok 2012 nám politici ukazovali svou pravou tvář. Je to banda nedůsledných žvanilů, která naprosto postrádá jakoukoli vizi, jak vytvořit či chránit naši budoucnost.

V roce 2012 dělaly špinavou práci místo politiků centrální banky. Následkem toho jsou centrální banky až příliš vystaveny riziku, a pokud se krize vrátí, nemají proti ní žádnou účinnou zbraň.

Viděli jsme, jak po celém světě nedokážou politici brát vážně práci, za kterou jsou placeni, to znamená činit obtížná rozhodnutí o reformách a nasměrovat hospodářství zpátky k prosperitě. Nedokážu pochopit, jak můžeme dál tolerovat takové nezodpovědné chování. Ať je rok 2013 rokem změny, směřujícím k zodpovědnosti a plnění důležitých úkolů.


Čtěte také:

Úpravy rozpočtu Obama podepsal z dovolené na Havaji

Kompromisní dohodu o daních a škrtech americký Senát schválil

MMF24

Trhy zajásaly. Amerika oddálila rozpočtovou krizi


Autor je hlavním ekonomem Saxo Bank

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).