Menu Zavřít

STEJNĚ JAKO V ROCE 1932

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Důl Koh-i-noor

Hodinovou výstražnou stávku uspořádali v pátek 13. srpna odboráři hlubinného dolu Koh-i-noor. Historie se opakuje, naposledy se zde stávkovalo před sedmašedesáti lety. Důl chce totiž jeho majitel, Mostecká uhelná společnost, v nejbližší době uz avřít. O práci by tak přišlo na osm set horníků, kteří téměř nemají na vysokou nezaměstnaností sužovaném Mostecku šanci najít jiné uplatnění.

Především se ale zástupcům odborů nelíbí, že vláda rozhodla, že bezmála poloviční podíl státu v těžební firmě (46,29 procenta) prodá jejímu majoritnímu vlastníkovi, investiční společnosti Appian Group. Kabinet se tak zbaví možnosti kontrolovat, jak nový majitel s podnikem naloží. „Vláda nedodržela svůj slib z loňského dubna, kdy nám slíbila, že udrží dohled nad privatizací a prodejem Mostecké uhelné a potažmo nad zaměstnaností, uvedl odborový předák Vladimír Perlík.

ebf - tip - debata

Odboráři se navíc domnívají, že Appian dostane zbytek akcií téměř zadarmo. „Za jednu tisícikorunovou akcii zaplatí pouze 128 korun, takže stát celkem dostane sotva šest set padesát milionů za balík. To je hrozně málo, když jenom na daně a sociální dávky pro propuštěné zaměstnance odčerpají se státní kasy podle našich propočtů přes jednu miliardu korun, dodal Perlík. Nadějí tak prozatím pro zaměstnance Koh-i-nooru zůstává, že sociálnědemokratický kabinet jejich prosby vyslyší. Obrátili se na premiéra Miloše Zemana a požadují, aby privatizaci zastavil. Garantem by na jejich přání měl být ministr práce a soc iálních věcí Vladimír Špidla, který je se situací na Mostecku dobře obeznámen.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).