Menu Zavřít

Štěkot zakrslého ratlíka

11. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Spolana

EBF24

NERATOVICE (rů) - Mimořádná valná hromada Spolany svolaná na 28. července má na programu kuriózní bod: zrušení společnosti likvidací. Žádá o ně drobný akcionář, firma Sokato, která má nyní v podniku přesně tři procenta akcií. Tříprocentní hranice jí stačí ke svolání valné hromady, i když ostatní akcionáři považují požadavek na likvidaci chemičky za směšný.
„Spolana patří k nejvýznamnějším podnikům české chemie. V minulých letech prošla rozsáhlou a bolestivou restrukturalizací a může se konečně postavit na nohy. Nevím, proč bychom ji teď měli rušit,“ uvedl pro týdeník EURO generální ředitel Unipetrolu Pavel Švarc. Unipetrol je majoritním vlastníkem, ve Spolaně má 81,78 procenta akcií. Dalších téměř deset procent drží státní instituce - Česká konsolidační agentura. Firma Sokato získala podíl v chemičce teprve nedávno. Akcie zřejmě koupila od Deutsche Bank, která ještě vloni figurovala mezi vlastníky Spolany s větším než tříprocentním podílem. Sokato jistě ví, že se svým podílem likvidaci chemičky neprosadí. Proto jako první bod navrhlo změnu stanov, jenže i k ní potřebuje při hlasování dvoutřetinovou většinu. Valná hromada tak zřejmě skončí velmi rychle zamítnutím všech návrhů drobného vlastníka.
Spolana, která se v posledních měsících stále dokola brání žalobám zemědělců a ekologů, se přesto nemůže tvářit, že jde jen o nepříjemné obtěžování. „Zprávy o navrhované likvidaci nás v každém případě poškodí, protože mohou vyděsit obchodní partnery,“ tvrdí mluvčí společnosti Jan Martínek. Vyjádření firmy Sokato nelze sehnat. Brněnská společnost s ručením omezeným není evidována v databázi Českého Telecomu a na telefonním čísle bytu jejích majitelů, rodiny Továrkových, se ozývá záznamník zcela jiné firmy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).