Menu Zavřít

STIESS TO VZDAL

21. 9. 2001
Autor: Euro.cz

FNM

Rezignovat na funkci předsedy výkonného výboru Fondu národního majetku (FNM) se nakonec rozhodl Jan Stiess, kterého provází skandál s falešným lustračním osvědčením. Svoje rozhodnutí oznámil prezidiu fondu v pátek 4. února. To jeho odstoupení p řijalo a řízením dočasně pověřilo prvního místopředsedu výkonného výboru Jiřího Havla.

„Vedly mě k tomu masivní mediální útoky, které komplikují můj osobní život, což ztěžuje situaci při řízení fondu, řekl Stiess. Ještě minulý pátek dopoledne se spekulovalo o tom, že rezignuje, avšak bude instituci dál řídit až do doby, kdy bud e nalezen jeho nástupce. Mělo mu to ulehčit případný návrat do funkce, kdyby se prokázalo, že Stiess se Státní bezpečností nespolupracoval. Nakonec ale sám zdůraznil, že se ani v takovém případě zřejmě na FNM nevrátí. „Říká se, že člověk nemá dvakrá t vstupovat do téže řeky. Přesto to nevylučuji, ovšem musela by se záležitost vyřešit bleskově, v což nevěřím, prohlásil Stiess. Dodal, že povede soudní spor s ministerstvem vnitra, které mu zatím ani neumožnilo převzít opis jeho údajných tří lustračních osvědčení. „Prý má žádost nesplňovala zákonem předepsané záležitosti. Podle mého právního zástupce přitom okolkovaná žádost s notářsky ověřeným podpisem nutná není, dodal s tím, že již požádal Národní bezpečnostní úřad o prov ěrku.

EBF24

Stiess zatím zůstane zaměstnancem fondu, v jaké funkci ale určí výkonný výbor. Své členství ve statutárních orgánech podniků, například v dozorčí radě Komerční banky, bude rovněž řešit po dohodě s FNM.

Stiessův dočasný nástupce Jiří Havel je odborníkem na kapitálový trh, kandidoval i do prezidia Komise pro cenné papíry. Je členem dozorčí rady České spořitelny. „Z profesionálního hlediska musím konstatovat, že Jan Stiess je člověk, od kterého jse m se učil. Je to zkušený manažer, zdůraznil na adresu svého předchůdce.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).