Menu Zavřít

Stíhačkoví furianti

10. 5. 2002
Autor: Euro.cz

Vlají prapory, rozum je v troubě

WT100

S rozumem už nemá tahanice o nákup nových armádních supersoniků dávno nic společného. Stát je zadlužen až po uši, spojenci jsou ochotni nám krýt záda svými letadly, přesto vláda za sto miliard kupuje čtyřiadvacet drahých strojů gripen a Poslanecká sněmovna jí k tomu minulý čtvrtek těsnou většinou dala zelenou. Jak absurdní. Je to prý věc cti. Přece si k obraně nezjednáme Němce, tak chudí ještě nejsme, volají takzvaní obhájci národních zájmů.
Zavlály prapory a mozek je v troubě. Lepší politické počasí si prodávající britsko-švédské konsorcium Saab BAE Systems nemohlo přát. Praštit se ve vybičované náladě přes kapsu je české furiantské duši vlastní. Což teprve jde-li se o kapsu státní a rozehrála-li se před volbami hra s národoveckými kartami. Politici jako by zapomněli, že tato země si už jednou vojenský luxus dovolila, když v pohraničních horách rozesela stovky betonových monster. K čemu to bylo dobré, když v posledku chyběla politická vůle a odvaha? Dnešní reprezentace by těžko byla odhodlanější; takoví vůdci by raději měli peníze utápět třeba v užitečnějších dálnicích.
Vláda a většina poslanců oslýchají jako malí kluci rozum, který jim říká: nedělej to, je to zbytečné. A s očima navrch hlavy se pouštějí do adrenalinového dobrodružství. Ministři přeci rozhodli o bezesporu kvalitních stíhačkách gripen dříve, než byly známy alternativní varianty s pronájmem starších amerických letounů F 16. Ve zfušované soutěži navíc zůstalo samo britsko-švédské konsorcium. Rozhodnout za takových okolností o stamiliardové investici je špatné. Cožpak je gripenovským přívržencům z ČSSD, KDU-ČSL a jiných stran lhostejné, že stihne-li se kontrakt uzavřít do voleb, může zůstat stíhačkový závazek na krku ODS, která gripeny důsledně odmítá? Ať už vede občanské demokraty k odporu slabost pro konkurenční americké stroje či nikoli, způsob obrany státu má být určen za konsenzu hlavních parlamentních sil.
Obdiv k technice je pořád ještě tou lepší motivací k protežování švédských letounů. Ve hře jsou i obrovské peníze a zřejmě také miliardové provize. Tomu hodně, tomu víc, tomu málo, tomu nic - také pouze o tom může být celý gripenovský spor. Že vláda může koupit supersoniky za peníze z privatizace, jí musí po sněmovně posvětit ještě Senát a prezident. Vzhledem k tomu, že většina senátorů je v tuto chvíli naladěna proti gripenům, čeká nás zřejmě nedohlédnutelný ping-pong mezi oběma parlamentními komorami. Na jeho konci může být jak gripenovské vítězství, tak prohra.
Zemanova vláda by si pak mohla po řadě nepovedených, respektive odtroubených privatizací připsat na konto další trapný debakl. Od furiantství ke švejkovině - jak je vidět - to v našich zeměpisných šířkách nebývá daleko.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).